Мале е не само гъсто населен град, но и изключително

...
Мале е не само гъсто населен град, но и изключително
Коментари Харесай

Едно от най-гъсто населените места на Земята е столица на райско кътче, което скоро ще изчезне

Мале е освен гъсто обитаем град, само че и извънредно стилен и хубав
Забравете за Малдивите, които си мислите, че познавате. Забравете за съвършените плажове от картичката и клатещите се палми. Вместо това си представете островна страна, в която процъфтява градската джунгла, чието сърце бие в рамките на един единствен остров. Това е Мале, завладяващата столица на Малдивите, място, където силата на многолюден метрополис се сблъсква с тюркоазената прегръдка на океана.

Мале съставлява неповторим контрастност с останалата част от Малдивите - верига от идилични острови, разпръснати из Индийския океан, които нормално провокират облици на божествен кътчета с недокосната естествена хубост. За разлика от своите островни съседи, Мале не е типичната плажна дестинация; това е градски център, който удивително покрива целия остров, на който е ситуиран.
 Снимка: iStock by Getty Images
Населението на Мале надвишава 211 000 души, което го прави един от най-гъсто обитаемоте градове в света. Това води до многолюден градски пейзаж, в който постройките безусловно се гушат една в друга, оставяйки малко място за девствена природа. Макар че самият остров е с повърхност от едвам 8,3 кв. км, Мале обгръща цялата суша, демонстрирайки забележителна досетливост при оптимално потребление на лимитираното пространство.

Въпреки компактния си размер Мале предлага изненадващо многообразие. Исторически забележителности като джамията Хукуру Миский от XVII в. свидетелстват за богатото ислямско завещание на града. Тесните улички, с обичайни малдивски къщи, се преплитат в градската тъкан, предлагайки взор към културните корени на островната страна. Въпреки това Мале не е затънал в предишното. Модерни небостъргачи пронизват хоризонта, оживени пазари преливат от жива сила, а художествени галерии и кафенета показват актуалния дух на града.



Макар че самият град Мале е урбанизиран, той служи като входна врата към естествените чудеса на Малдивите. От неговото пристанище можете да се отправите на екскурзии, с цел да изследвате девствени коралови рифове, изобилстващи от морски живот, да откриете уединени пясъчни линии, обградени с палми, и да усетите спокойствието на необитаеми острови. Самият град предлага голям брой действия - от разглеждане на оживения рибен пазар до разходка по живописната крайбрежна алея.
 Снимка: iStock by Getty Images
Улиците на Мале са осеяни с локални заведения за хранене и кафенета, които оферират опция да се насладите на достоверна малдивска кухня. Прясно уловените морски блага заемат централно място, приготвени в разнообразни стилове и поднесени с ароматно къри, пухкави плоски хлябове роши и освежаващи лютеници. Потапянето в локалната кулинарна сцена ви разрешава да се запознаете с културния гоблен на Мале и Малдивите оттатък плажовете.

Лошата вест е, че може да не съумеете да го извършите още дълго време. А това е още по-лоша вест за локалните поданици. По данни на УНИЦЕФ заради покачването на морското ниво Малдивите, най-ниско разположената страна в света, се чака да бъдат напълно потопени до 2100 година Но макар че бъдещето ѝ остава нестабилно, Малдиви не просто чакат да изчезнат под вълните: те интензивно пазят островите си от наводнения и ерозия и търсят световна помощ за битка с това предизвикателство.

Засега обаче Мале съставлява неповторима вероятност към Малдивите, показвайки градското сърце и културния център на страната. Макар че гъстият му градски пейзаж може да се разграничава от типичното прекарване на малдивските острови, той предлага опция да се потопите в историята, актуалния живот и виталния дух на страната. Така че по време на идващото си малдивско премеждие помислете дали да не се впуснете оттатък плажовете и да разгледате завладяващия град Мале - място, където историята, културата и актуалният живот съжителстват в едно очарователно плътно пространство.
 Снимка: iStock by Getty Images
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР