Успявахме да покриваме всички необходими разходи и разполагаме в сметките

...
Успявахме да покриваме всички необходими разходи и разполагаме в сметките
Коментари Харесай

Кметът Здравко Димитров: Бюджетът на Пловдив гони половин м...

Успявахме да покриваме всички нужни разноски и разполагаме в сметките с 57 млн. лв.

Трудно бихме се справили без частична смяна на цените, в случай че желаеме да осигурим по-добро обслужване за хората

Нямаме изгода от войни с държавното управление

В цялата администрация няма нито една командировка в чужбина в спешната 2021 година

Щом " Марица " и " Родопи " не желаят да се влеят в Пловдив, да намерят здания за своите администрации отвън нашата община

- Преживяхме тежка 2021 година с коронавирус рецесията и изключителните ограничения, които ограничиха свободата ни. Каква година очаквате за Пловдив, господин Димитров?

- Да бъде здрава и сполучлива за всички. През предходната година какво ли не ни се случи - пандемия, три пъти избори за парламент, което до момента в никакъв случай не е било, енергийна рецесия и растеж на цените. Очертава се забавен мандат на държавната власт и аз чакам ситуацията в страната да се възстановява, да има работещо държавно управление и работещо Народно заседание, тъй като никой няма изгода от неустойчивостта на страната. Дано да имаме опция да вършим това, за което сме определени.

- Новият бюджет се чака най-рано през март. С какъв старт Община Пловдив стартира годината и на какви пари може да разчита, като се има поради растящата инфлация?

- Надявам се на добър старт. Миналата година приключихме с по-добри резултати спрямо 2020-а. Община Пловдив е в устойчиво положение с помощта на доста строга финансова дисциплинираност. Харчихме по-пестеливо, като сведохме до най-малко всички разноски, да вземем за пример през тези две години администрацията няма нито една командировка, с изключение на няколко до София. Не сме платили коледни бонуси, като се изключи предприятията, които имат икономии във фонд " Работна заплата ". Те дадоха спомагателни хонорари сред 100 и 300 лв., тъй като по-голямата част от личния състав работи против минимална заплата.

Справихме се, макар че не беше леко

С новите цени на електрическата енергия издръжката на заведенията доста набъбна. По тази причина в края на годината увеличихме средствата за детски ясли с над 460 000 лв.. За ноември платихме 520 000 лв. за улично осветяване, при 180 000 лв. през същия интервал на миналата година. С 20 - 30% нарастнаха всички материали. Превозвачите заплащат 2,40 лв. за литър гориво в градския превоз, вместо 1,50, а цената на билетите и картите не е променяна от години. Въпреки тези условия успявахме да покриваме всички нужни разноски и разполагаме в сметките с 57 млн. лв., макар че част от дейностите към началото на годината не бяха осчетоводени.

- За какво ще бъдат изхарчени тези 57 милиона?

- От целевата държавна дотация за стадионите „ Ботев “ и „ Локомотив “ имаме излишък от 24 млн. лв., за почистването на Марица ​- 1,5 млн., за коронавирус ограничения -над 1 млн. лева, за създаване на ул. „ Владая “ - 1,2 милиона. В същата сума са отчисленията за Твърди битови отпадъци. Тези средства бяха планувани в бюджета и се трансферират в новата бюджетна година. В края на 2020-а имахме усложнения с заплащането на заплати, само че предходната година не се стигна до подобен проблем, тъй като прозорливо разходвахме бюджетните средства.

За първи път през 2021 година преизпълнихме с 18% данъчните доходи,

в случай че има пандемия и не сме увеличавали локалните такси.

При заложен проект за към 117 млн. лв. събрахме 121 милиона вследствие на доста работа. Преписките с увещание за заплащане на налози бяха увеличени минимум с 1000, а при прекачване на парцели карахме хората да си погасяват и старите отговорности, тъй че единствено от лихвите в бюджета постъпиха близо 4 млн. лв.. При плануваните доходи от покупко-продажбите с частни парцели в размер на 30 млн. лв. събрахме 33 млн., по отношение на 25 млн. лв. през 2020-а. Преизпълнени са заложените приходи от налог здания и такса боклук. Бюджетът на Пловдив надвиши 460 млн. лв. с спомагателните заплащания от страната за образованието и другите делегирани действия, а също по този начин по национални стратегии.

Очакваме бюджетът за 2022 година да бъде по-голям - към половин милиард лв.,

от които почти 200 млн. лв. са локални доходи, 220 млн. лв. са държавна дотация плюс средства по европейски планове.

- Новото държавно управление анонсира, че ще бъдат съкратени 30 000 служители, тъй като административният уред е раздут. В Община Пловдив работят над 10 000 души. Ще има ли съкращения, с цел да се пестят средства в бюджета?

- В общинската и шестте районни кметства са ангажирани 600 чиновници. Всички останали работят в общинските образователни, детски, обществени и културни заведения, а също по този начин в предприятия, от които най-многочислени са „ Чистота “ и „ Градини и паркове “. Предстои за двете предприятия да купим машини и да понижим ръчния труд, а по едно и също време с това да увеличим площите за поддръжка. За Оперативна програма „ Паркиране и репатриране “ и през тази година ще бъдат доставени паркомати. Съкращения ще вършим, където това е допустимо и не пречи на работата.

- Обсъждате ли нарастване на цените, да вземем за пример за паркиране в синя зона и на общинските паркинги, административни такси, наеми, тротоарно право, с цел да може Общината да набави повече лични доходи в бюджета?

- Решение ще се взима единствено след разискването със експерти и общински съветници. Според мен мъчно бихме се справили без частична смяна на цените, в случай че желаеме да осигурим по-добро обслужване за хората. Ако не вдигнем малко таксите, по какъв начин ще платим издръжката при тази инфлация?

- През предходната година Пловдив живя в менгемето на разкопани улици, а най-трудният интервал в трафика ни следва през пролетта, когато ще стартира строителството на подлеза под Централна гара на бул. " Васил Априлов ". Едновременно ще се работи и в други региони на града - на Брезовско шосе и бул. " Дунав ", на ул. " Царевец ", Кукленско шосе, " Даме Груев ", в кв. " Гладно поле ". Няма ли да бъде блокиран целият град?

- Улиците бяха разкопани най-много за по 3-4 месеца, а не за 2 и 3 години, както е било в предходни времена. Кръстовищата на бул. „ Никола Вапцаров “ и „ Цар Борис III Обединител “ до Панаира бяха асфалтирани за една вечер. На бул. „ Санкт Петербург “ строителите работиха по мрачно, с цел да приключат по-бързо. Нека пловдивчани сами да си отговорят за какво градът се трансформира в строителна площадка.

Ще има ли поправки, в случай че не работим

и в случай че не желаеме Пловдив да има добра пътна инфраструктура? И по какъв начин да ремонтираме пътищата без ограничавания в трафика? Винаги съм се извинявал на жителите и от строителите изисквам допустимо в най-кратки периоди да извършват договорите. Да, при строителството на пробива под Централна гара ще има неудобства и ние към този момент обсъждаме по какъв начин да организираме трафика, с цел да сведем до най-малко проблемите при напредването.

- Общините с превишаване на допустимите равнища на нездравословни излъчвания във въздуха са застрашени от фрапантни наказания. Как вашият екип счита да ги избегне?

- Община Пловдив предприе редица ограничения за възстановяване на атмосферния въздух и продължава да следва набелязаната стратегия. Една от тях се извършва по европейски план на стойност 10,7 млн. лв. без Данък добавена стойност за прекосяване от отопление с твърдо гориво към екологично. Обявена е социална поръчка за закупуване на 6010 уреда. До този миг са утвърдени над 1700 семейства и продължаваме да записваме претенденти. На основния проектант съм сложил задача да уточни

към 100 места за зарядни станции за електрически автомобили

и кварталите, където могат да се обособят буферни паркинги, с цел да не се влиза безусловно с коли в центъра на града. Едновременно работим за отделяне на зона с ниски излъчвания с стеснен достъп на коли в центъра, които не дават отговор на екологичните правила. Ако желаеме да сме европейци, би трябвало да се съобразяваме с наложените правила за чист въздух. С тази цел създадохме сдружение за екологичен градски превоз, с което ще аплайваме за финансиране по стратегиите на Европейски Съюз. Аз обаче се чудя има ли някъде в Европа и в света в един град да се намират административните центрове на три общини, както е в Пловдив, а кмета на Пловдив да го санкционират за мръсния въздух? В постройките на общините „ Родопи “ и „ Марица “ всеки ден идват хора за административни услуги, което натоварва в допълнение трафика в Пловдив. Ако тези общини не желаят да се причислят към община Пловдив, би трябвало да си намерят здания на тяхната територия.

Всеки месец в града влизат 6 милиона автомобила,

доста от тях са на хора, които живеят в околните обитаеми места. Необходима е административна промяна, без референдум. Преди време жителите на Ягодово отхвърлиха сливането, само че когато за 400 метра им желаеха винетки, стачкуваха, че би трябвало да заплащат.

- През предходната година бяха стартирани няколко плана. Къде ще режете ленти през 2022-ра?

- Още при започване на новата година ще открием построената по Оперативна програма „ Региони в напредък “ спортна зала в СУ „ Любен Каравелов “, приключена е и втората постройка на учебното заведение. Почти завърши построяването на детските градини на ул. „ Богомил “ и бул. „ Александър Стамболийски “, а следва да стартираме строителство и на други детски заведения. Очакваме

през януари-февруари да приключим плана за водния цикъл в регион „ Северен “,

по който са сменени тръби на близо 50 улици и сектори. Той започва напролет на 2020 година Няма да спра да го споделям, че при започване на мандата спасихме със зам.-кмета Пламен Рачев планове за 40 млн. лв.. Община Пловдив щеше да бъде санкционирана от ръководещия орган на Оперативна програма „ Региони в напредък “, в случай че единствено за 20 дни не бяхме внесли документите. Повече от 12 година се приказва за реставрацията на Небет тепе, подготвени сме да я стартираме незабавно откакто НИНКН съгласува плана, който е импортиран при тях още преди шест месеца.

- Вече три години се работи по актуализацията на Общия организационен проект на Пловдив, една година се прави План за интегрирано развиване. Кога ще бъдат признати?

- Двата проекта са извънредно значими за развиването на Пловдив и първоначално на годината следва публично разискване. В плана за ПИРО обособихме доста зони за благоустрояване, в това число в периферията на града, с цел да аплайваме за европейско финансиране, откакто отворят оперативните стратегии.

- В първата половина от вашия мандат имаше много искри сред екипа ви и групата на общинските съветници от ГЕРБ. Недоволство имаше и от страна на районните кметове, които даже желаеха оставка на заместник-кмета по строителство. Успяхте ли да изгладите връзките?

- Може би този въпрос би трябвало да зададете на тях. Аз с никого нямам проблем и моят жанр на ръководство е различен. Казах на районните кметове, че не това е методът за решение на казуса - посредством медиите. Всеки от общинските съветници знае защо е определен, всеки има съвест да взима решения.

Аз в задкулисие в никакъв случай няма да вляза

Старая се по всеки проблем да има консенсус, не виждам от моя страна неточност и поддържам всяко положително за Пловдив предложение. Вратата ми е отворена и който желае да приказваме, може да го направи намерено, лице в лице.

- Как си представяте работата с държавното управление, което е настроено извънредно сериозно към ГЕРБ?

- Мисля, че връзките ще се възстановяват. По времето на ГЕРБ се случиха доста хубави неща и те не могат да се отрекат. ГЕРБ има 150 кметове в страната, през 2021 година, когато три пъти се правеха избори, общините бяха тези, които работиха. Считам, че би трябвало да има последователност и ние имаме много взаимна работа. Чакаме от страната 300 000 лв. за планиране на постройката на Операта, 11 млн. за Концертната зала, още средства за стадион „ Ботев “, уголемение на Околовръстното шосе на Пловдив, затваряне на външния кръг. Община Пловдив е подготвена да оказва помощ за осъществяване на плана за водоснабдяване от язовир „ Въча “. И кметовете, и държавното управление, и най-много жителите нямат изгода от междуособни войни на институциите.



Здравко Димитров е роден на 22 май 1963 година Завършил е ПУ ”Паисий Хилендарски” като бакалавър по спортна педагогика, има магистратура по логика на психиката в същия университет. През 2011 година пази магистратура по обществена администрация в ПУ ”Паисий Хилендарски”, а след това​ - и магистратура по финансов мениджмънт в Стопанска академия”Д. А. Ценов” - гр. Свищов.

Занимава се с частен бизнес до локалните избори през 2007 година, когато е определен за кмет на регион „ Западен”. След приключването на мандата на 14 ноември 2011 година е назначен за шеф на Пловдивска област. Избиран е за депутат в 42-рото и 43-тото Народно заседание. От 2019 година е кмет на Пловдив.

Преди политическата активност интензивно се занимава със спорт. В интервала 1981​-1991 година е играч на ССК " Академик " -Пловдив и ЦСКА. Участва и в националния тим по баскетбол, притежател на интернационалните и национални награди. От 1994-та до 2007 година е президент на Баскетболен клуб „ Академик “-Пловдив. Член е на УС на БФБ и УС на ЛЗД „ Сокол “ - Пловдив.

Семеен, с две дъщери.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР