Успешно приключи проектът АКАДЕКОС - Иновативен модел за модернизация на

...
Успешно приключи проектът АКАДЕКОС - Иновативен модел за модернизация на
Коментари Харесай

Проектът АКАДЕКОС създаде иновативна академична екосистема и успешни магистърски програми в три водещи български университета

Успешно завърши планът „ АКАДЕКОС - Иновативен модел за рационализация на висшето обучение посредством основаване на академична екосистема ВСУ „ Черноризец Храбър " – Технически университет – Варна – Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски ". Бенефициент по плана е ВСУ „ Черноризец Храбър ", а сътрудници ТУ – Варна и ПУ „ Паисий Хилендарски ". За първи път частни и държавни висши учебни заведения в България сътвориха новаторските взаимни магистърски стратегии „ Екотехнологични системи в промишлеността " и „ 3D технологии за планиране и произвеждане ", които не престават да участват стабилно в портфолиото и на трите университета и след приключването на плана. В пилотните магистърски стратегии към този момент бяха подготвени 39 студенти, като на 36 от тях следва да получат първите взаимни дипломи, заяви доцент доктор инж. Росица Петкова – Слипец – координатор на плана и декан на Архитектурния факултет на ВСУ „ Черноризец Храбър " по време на заключителната конференция с присъединяване на представители от трите университета.

В рамките на плана Варненският свободен университет построи съвременен лабораторен комплекс, който включва Лаборатория за планиране и виртуална действителност и Лаборатория за адитивни 3D технологии. Студентите работиха със „ споделени " преподаватели от трите университета. Създадени бяха три научни изявления, които към този момент са оповестени в издания от Scopus. Предстои публикуването на още четири научни разработки в партньорство с асоциираните сътрудници от университета в Крайова, заяви проф. Невена Милева от Пловдивския университет. Тя оцени извънредно високо партньорската работа през двете години на плана. Според нея „ АКАДЕКОС " е един от най-успешните планове, по които е работил Пловдивският университет. Техническият университет във Варна също ще продължи да надгражда постигнатото по плана, съобщи доцент Галина Илиева.

За кариерното насочване на студентите от трите университета е основана осведомителна мрежа от кариерни центрове, извършени бяха кариерни тържища с представители на водещи компании от бизнеса. Обучени са студенти в дейностите за развиване на меките умения – отзивчиви тактики, водачество, изобретателни и презентационни умения, и предприемачество. Проведени бяха изходящи и входящи подвижности на студенти, докторанти, млади учени и преподаватели в асоциираните сътрудници - Университета за цифрово и отдалечено образование в Мадрид, Жилинския университет в Словакия, Университета на Крайова и Букурещкия университет в Румъния.

В резултат на плана бяха подготвени преподаватели от трите университета в надграждане на знанията им в британски език за университетски цели, както и в работата с платформи за електронно образование, платформи за виртуална действителност и създаването на интерактивни медийни запаси.

Проектът BG05M20P001-2.016-0026 „ Иновативен модел за модернизиране на висшето обучение посредством основаване на академична екосистема ВСУ „ Черноризец Храбър " – Технически университет – Варна – Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски " е на стойност близо 1,5 млн. лв. по оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък ", съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейските структурни и капиталови фондове./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР