Успешно бягство от войната в Украйна. 14 български моряци и

...
Успешно бягство от войната в Украйна. 14 български моряци и
Коментари Харесай

Зам.-министър на ДНР пред bTV: Ако моряците ви са при нас, те със сигурност са добре


Успешно бягство от войната в Украйна. 14 български моряци и един украинец от екипажа на блокирания в Мариупол транспортен съд " Царевна " към този момент са отвън пристанището, разгласи министър председателят.

По информация от държавното управление моряците пътуват за Донецк, само че на този стадий няма информация по какъв начин тъкмо ще стигнат до България.

bTV се свърза със заместник-министъра на информацията на самопровъзгласилата се Донецка република, който беше сбит.

„ Това е в прерогативите на военните, само че ви убеждавам, че в случай че те са при нас, сигурно са добре ", сподели Даниил Безсонов.

Евакуацията се случва, когато борбата за основния черноморски град навлиза в решаваща фаза.



Плавателният съд е закотвен на пристанището, а на кораба „ Рожен “, при Одеса, към момента има 11 наши моряци.



„ 14 български жители и един украински жител, ученик на българското военноморско учебно заведение, към този момент се намират отвън пристанището на Мариупол. Ще ви уведомяваме по кое време тези хора ще бъдат в България, само че сериозните метри, които трябваха да изминат са направени и са в сигурност ", съобщи министър председателят Кирил Петков.

По лично предпочитание на борда остават двама украинци и трима българи, измежду които и капитанът на кораба.

" Няма някаква институция или някой, който може да принуди екипажът да стои там. Така че сътрудниците, които са останали на борда на кораба, уверен съм, че е по тяхно предпочитание ", съобщи кап. Андриян Евтимов.

" В такова положение нормално има сред 2-3 индивида, които остават като пазачи на корабите, които да поддържат сигурността на кораба. Да не възникне пожар, да не възникне някаква изключителна обстановка ", изясни кап. Димитър Димитров, президент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани.

Засега от ситуационния център на външното ни министерство се въздържат от спомагателна информация по хода на евакуацията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР