Условна присъда получи лекар заради смърт на дете, съобщиха от

...
Условна присъда получи лекар заради смърт на дете, съобщиха от
Коментари Харесай

2 г. условно за лекар, причинил смъртта на дете

Условна присъда получи доктор поради гибел на дете, оповестиха от Върховен касационен съд. Детето е умряло след затруднение, настъпило при вадене на сливици.

Тричленният състав на Върховния касационен съд (ВКС) реши доктор Михаил Маджунов да бъде " лишен от право да упражнява лекарска специалност " за 2 години. Условната му присъда също е 2-годишна, само че е отсрочена с 3-годишен изпитателен период. Върховен касационен съд оставя в действие решението на САС в останалата му част. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване и митинг.

Делото е заведено откакто на 8 декември 2010 година и на 16 декември 2010 година в УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ", като доктор Маджунов като доктор при без значение съпричинителство с Юлиян Рангачев и Иглика Станчева е предизвикал гибелта на Гергана Илиева, настъпила на 23 декември 2010 година

Според документите, заради немарливо осъществяване на правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха на 08 декември 2010 година доктор Маджунов не е изискал да се дефинира кръвната група на пациентката преди да й бъдат извадени сливиците. При прегледа на 16 декември 2010 година откакто детето е получило кръвоизлив, той не сложил съответна диагноза, не назначил съответно лекуване и я изписал за домашно лекуване.

Подсъдимите Маджунов, Рангачев и Станчева са наказани солидарно да заплатят на Пламен Илиев 100 000 лв. обезщетение за породени неимуществени вреди от закононарушението. Другите подсъдими, приети за отговорни, първоинстанционната присъда е влезнала в действие.

Тричленният състав на Върховен касационен съд приема касационната тъжба за отчасти основателна.

В този случай съдът не приема довода за приложение на правилото non bis in idem (забраняващ двойното наказване за едно и също деяние), прогласен в Европейска конвенция за правата на човека.

Магистратите от Върховен касационен съд одобряват извода на Апелативния съд, че административно-наказателните производства против подсъдимия нямат темперамент на наказателни по смисъла на Европейска конвенция за правата на човека и че не е налице цялостно съвпадане на обстоятелствата по актуалното произвеждане, и на двете завършили каузи.

В решението написа, че са несъстоятелни и доводите за съществуване на основни нарушавания на процесуалните правила заради това, че към наказателна отговорност е следвало да бъдат привлечени други лица. Не могат да бъдат споделени и възраженията, отнасящи се до събраните доказателства и доказателствени средства.

Според медицинските стандарти при " кървене от оперативното поле, начеваща анемия и зараза положителната здравна процедура е повелявала продължение на хоспитализацията ". Вместо това лекарят е изписал детето, което е довело до леталния излаз, пишат магистратите.

Според висшите съдии друго е ситуацията с другото действие, включено в продължаваната незаконна активност - това, че лекарят не е определил кръвната група на потърпевшата. Същевременно съдът не споделя констатацията за съществуване на директна причинна връзка сред бездействието на доктор Маджунов на 08 декември 2010 година и гибелта на детето на 23 декември 2010 година
В претекстовете написа, че медицинският стандарт вкарва като обвързване от всяка процедура по кръвопреливане двукратното установяване на кръвната група - първо като част от подготовката за преливане на кръв и кръвни артикули, а по-късно и директно преди самата трансфузия.

Припомняме, на 8 декември 2010 година детето е оперирано за премахване на сливиците от доктор Михаил Маджунов в МБАЛ " Царица Йоанна " в София. На идващия ден момиченцето е изписано от болничното заведение. На 14 декември персоналната лекарка на детето го насочва за консултация към " Царица Йоанна ", защото от болежка не може да отвори устата си.

На 15 декември то постъпва в болничното заведение по неотложност, защото стартира да повръща кръв. Ден по-късно детето е изписано от доктор Маджунов в положително положение, по неговото мнение. На 23 декември детето още веднъж повръща кръв, признато е още веднъж в болничното заведение. В незабавен порядък се подхваща интервенция, само че напъните да се избави живота му приключват безрезултатно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР