US Open, четвъртфиналОнс Жабур – Айла Томлянович 6-4, 7-6(4)Онс Жабур

...
US Open, четвъртфиналОнс Жабур – Айла Томлянович 6-4, 7-6(4)Онс Жабур
Коментари Харесай

Жабур отстрани Томлянович и записа нов исторически успех


US Open, четвъртфинал

Онс Жабур – Айла Томлянович 6-4, 7-6(4)

Онс Жабур продължи мощното си показване на тазгодишното Открито състезание на Съединени американски щати и се класира за полуфиналите след триумф над Айла Томлянович. По този метод тунизийката стана освен първата представителка на своята татковина, само че и първата арабска тенисистка, достигнала до тази фаза на шампионата в Ню Йорк.

Нейна съперничка в борбата за място на финала ще бъде Кори Гоф или Каролин Гарсия.

Жабур записва повече асове (4-1) и по-малко двойни неточности (2-9), като в това време имаше съществено предимство във връзка с уинърите (29-12). Тунизийката завоюва 71% от точките си на първи сервис (22/31) и бе съвсем безупречна при опциите си за пробив (5/6), до момента в който Томлянович осъществя четири от своите шест брейкпойнта (67%).

Мачът стартира с гейм за Томлянович, само че насладата на австралийката не продължи дълго. Жабур бързо откри надзор върху играта с помощта на доста по-доброто си напредване по корта, както и на прецизните си офанзиви с форхенд от главната линия. По този метод тунизийката реализира поврат, като осъществя първия пробив в мача и направи резултата 3-1 в своя изгода.

Томлянович съумя да се приспособява към играта на своята съперничка и стартира да нападна доста добре с форхенд по диагонала, като това ѝ оказа помощ да върне брейка и да възвърне равенството. Веднага по-късно обаче Жабур записа нов пробив, който след това затвърди за 5-3 след едно от най-зрелищните разигравания в мача.

Двете си размениха няколко удара наоколо до мрежата, като в последна сметка Жабур пласира лоб, който с известна доза късмет откри рамките на корта. Тунизийката пропусна сетбол, несполучлив опит да пласира къса топка наоколо до страничната линия, като това оказа помощ на Томлянович да завоюва подаването си и да понижи резултата. Финалистката от Уимбълдън обаче не позволи нов пробив и се наложи с 6-4 в откриващия сет.

Началото на втория сет бе доста завладяващо, като съперничките си размениха по два пробива и по този начин се стигна до 3-3. Томлянович съумя да затвърди брейка си и да излезе напред в резултата преди третата отмора в сета откакто при геймпойнт Жабур изпрати ретура си в навън.

Развитието на сета очевидно изнервяше тунизийката и тя все по-често губеше хладнокръвие във значими моменти. Томлянович усили преднината си на 5-3, откакто при 30-30 в осмия гейм Жабур позволи непредизвикана неточност при офанзива с форхенд по правата, откакто преди този момент контролираше разиграването, а след това още веднъж изпрати топката в навън.

Австралийката обаче не се възползва от опцията да сервира за сета, като позволи двойна неточност на брейкпойнт, предшествана от няколко чудесно пласирани къси топки на Жабур, които съществено затрудниха международната №46. В десетия гейм още веднъж се стигна до 30-30, само че този път петата сложена сподели доста по-здрави нерви, пласирайки два безпощадни форхенда, които Томлянович не съумя да отрази.

Силните минути на Жабур обаче завършиха след сервис гейм на 15 в интерес на австралийката. При 30-0 финалистката от Уимбълдън изпусна нервите си и хвърли ракетата си на корта, което ѝ донесе неодобрението на публиката. Въпреки усложненията си обаче международната №5 съумя да докара сета до тайбрек, откакто качественият ѝ сервис ѝ донесе няколко лесни точки.

Двете съпернички на няколко пъти си размениха водачеството, само че Жабур първа съумя да вземе преднина от повече от една точка, откакто при 3-3 Томлянович позволи поредно непредизвикана и двойна неточност. Тунизийката стигна до два следващи мачбола, като един ѝ бе задоволителен, защото Томлянович изпрати топката в мрежата при опит за офанзива с бекхенд по правата и по този метод петата сложена победи с 6-4, 7-6(4) след 1 час и 43 минути игра.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР