Уринарната инконтиненция е състояние, което оказва голямо влияние върху качеството

...
Уринарната инконтиненция е състояние, което оказва голямо влияние върху качеството
Коментари Харесай

Изпускане по малка нужда при жените – как да се справим с него?


Уринарната инконтиненция е положение, което оказва огромно въздействие върху качеството на живот. То съставлява всяко недоволство от несъзнателно изпускане на урина, което визира до 10% от всички дами, изключително в преклонна възраст, като честотата доближава до над 23% при възраст над 60 години.

Инконтиненцията бива три типа: стрес , императивна и смесена. Стрес изпускането значи несъзнателно изпускане на урина при кихане, кашляне и физическо изпитание. „ Стрес” значи внезапно събитие, което демонстрира налягането е коремната празнина. Половината от случаите на инконтиненция са

стрес инконтиненция.

Императивната, от своя страна, съставлява несъзнателно изпускане на урина, придружено или директно предшествано от неукротим апел за уриниране. Това положение набира към 14% всички случаи на изпускане на урина. Смесената инконтиненция е обвързвана със признаци в спектъра сред стрес и императивната такава.

Стрес инконтиненцията е резултат нормално от намаляване и разхлабване на поддържащите структури към уретрата и мускулите на тазово дъно дружно с циркулярния мускул (сфинктер) към уретрата.

Отслабването на уретралните сфинктери обуславя понижаването на налягането в уретрата неподвижен и лимитира опцията за спомагателното му повишаване посредством интензивно активизиране в изискванията на стрес.

Стрес инконтиненцията нерядко се среща измежду дамите, тъй като е най-честата последица от вагиналното раждане , само че може да се среща и при нераждали дами – да вземем за пример интензивни спортисти. При раждането настава разпъване и скъсване на мускулите на фасциалните структури на тазово дъно, нарушава се инервацията им.

От друга страна, възрастните промени и хормоналният недостиг при преклонна възраст водят до недоразвитост на тъканите и също могат да доведат до появяването на стрес инконтиненция.

Също по този начин, наднорменото тегло и положенията, при които има нараснало коремно налягане като хроничния запек, хроничните белодробни болести, тежките физически натоварвания подготвят към възникването на уринарната стрес инконтиненция.

Според сериозността на изпускането положението се дели на три степени: първа – изпускане по време на кашляне или кихане в право положение; втора степен – при придвижване, слизане по стълби и при кашляне в седнало положение; трета – стрес инконтиненцията става при минимално физическо изпитание и при кашляне в легнало състояние.

Свързани публикации.. Стресовата инконтиненция към този момент има различно лекуване 0 Инконтиненция на урината, по кое време да се потърси лекарска помощ? 0 Инконтиненция – срамният проблем на дамите 0

Лечението на стрес инконтиненцията първоначално е консервативно и са нужни промени в метода на живот. Опитът за намаляване, понижаване потреблението на кафе и контролът на запека са ограничения, които могат да облекчат несъзнателно изпускане. Спирането на цигарите също се предлага, с цел да се понижат случаите на кашлица. Тези на пръв взор елементарни дейности могат да подобрят качеството на живот за към 3 месеца. Ако изпускането продължава, то тогава се минава към консервативно лекуване.

Консервативното лекуване подкрепя опората на шийката на пикочния мехур. Упражненията за стягане на мускулите на тазовото дъно, които съставляват многократни свивания и отпущания на сфинктерите, са целесъобразни. Използват с е песари . Това са устройства, които неоперативно поправят пролабирането на тазовите органи, основават опора под уретрата и повлияват добре стрес инконтиненцията.

Медикаментозното лекуване на стрес инконтиненцията цели възстановяване на функционалността на сфинктерите. При възрастни дами с естрогенен недостиг кремовете или вагиналните гелове с естриол са добра добавка към главното лекуване на инконтиненцията.

Алфа-андренергичните средства покачват тонуса на гладката мускулатура в стената на уретрата и по този начин се понижава неволното изпускане. Мидодринът е подобен медикамент, който се приема по 2,5 мг-5 мг на ден (максимална доза 10 мг). Важно е да се знае, че препаратът може да увеличи артериалното налягане, по тази причина да се приема най-малко 4 часа преди лягане. Така се заобикаля епизод на хипертония през вечерните часове.

Някои антидепресанти имат като странично деяние увеличение тонуса на уретралния сфинктер. Такова лекарство е да вземем за пример имипраминът, който спада към групата на трицикличните антидепресанти, само че се употребява в практиката и като средство за избор, намаляването неволното изпускане на урината.

При липса на повлияване на стрес инконтиненцията посредством консервативни и медикаментозни способи се прибягва към оперативната интервенция . Съществуват разнообразни хирургични техники, като главната концепция на всички се свежда до това да се издигне шийката на пикочния мехур на равнището на естественото й анатомично състояние зад лонната кост и да се сътвори опора, върху която уретрата да се пристиска от коремното налягане.

4632
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР