Урбанизацията, застаряването на населението и промените в начина на живот

...
Урбанизацията, застаряването на населението и промените в начина на живот
Коментари Харесай

Могат ли технологиите да се справят с глобалното здравеопазване

Урбанизацията, застаряването на популацията и измененията в метода на живот на хората в градовете затрудняват здравните грижи

Съществуващият модел на здравна грижа е унищожен и нестабилен, поради повишаването на хроничните положения, споделят специалисти (снимка: CCO Public Domain)

Системите за опазване на здравето по света са все по-затруднени. Много от тях към този момент не устоят на натиска от метода на живот, който водим през днешния ден, а там, където към момента работят, не се знае докога ще е по този начин. Според нов отчет на RB – компания за потребителско здраве, има някои софтуерни трендове, които могат да оказват помощ.

Според отчета, един от най-големите проблеми за опазването на здравето е – може би изненадващо – урбанизацията. Преместването на доста хора в града би трябвало да разреши достъп до първокласното опазване на здравето, само че това трансформира и нашия метод на живот – като се стартира от храненето с повече нездравословни храни, заседналия живот в градската среда и се стигне до отдалечаването от откритите зелени площи, замърсяването и цялостния стрес.

Резултатите са многочислени и разнородни, като да вземем за пример доста респираторни проблеми, изключително в градовете със смог, и зараза от затлъстяване, която до 2045 година се чака да засегне близо четвърт от популацията на света. Епидемиолозите означават внезапно повишаване на хроничните болести като диабета.

Двете страни на монетата

Излиза, че е налице компромис за жителите на градовете: от една страна, могат да получават по-добре платена работа и по-широк набор от занимания, само че от друга – биват изложени на по-висок риск от меланхолия, затлъстяване, инфаркти и така нататък

Други публични промени също оказват въздействие – да вземем за пример, все по-големият брой семейства с един родител, което съставлява предизвикателство за здравословното развъждане на детето. Храненето на детето е сериозен въпрос, само че той все по-често се „ аутсорсва ” на детски кухни и други схеми, създадени да облекчат натоварените родители.

Към всичко това се прибавят и други „ промени в метода на живот ”, като възходящата наклонност за раждане посредством Цезарово сечение. В някои случаи това е безусловно нужна процедура, различен път – не, само че тя постоянно лишава новородените от жизненоважни микроби, които децата биха получили при естественото раждане. Съществува потвърдена връзка сред това и възходящите случаи на астма и други болести измежду децата.

И най-после, и най-очевидно, главните демографски промени трансформират света на опазването на здравето. Застаряващото население живее по-дълго и работи по-дълго, което може да има както позитивни, по този начин и негативни последствия.

„ Има доказателства, че работата може да подкрепи устойчивостта в по-късния стадий на живота посредством повишение на познавателната функционалност ”, споделя Мария Коноваленко, специалист по въпросите на застаряването в Университета на Южна Калифорния, представена от Wired. „ Но има и физически промени, с които да се борим ”.

Преразход

Взети дружно, всички тези трендове водят до бързо увеличение на разноските за опазване на здравето. Маниш Хунея, експерт по цифрови технологии за здравето,казва, че „ съществуващият модел на здравна грижа е унищожен, нестабилен и не е подобаващ за задачата, поради повишаването на хроничните положения и ежедневната болежка ”.

Въпреки това, както демонстрира отчетът „ Бъдещето на здравето на потребителите ”, някои нови и смислени детайли в здравната грижа могат да оказват помощ за оправянето с грижата за публичното здраве по света.

Технологии за здраве

Точно както революцията на ИТ трансформира света на работата, в този момент сме на ръба на смяна в опазването на здравето, с помощта на носимите устройства, които оказват помощ на хората да наблюдават своите основни витални данни или да ги създадат налични от разстояние, с цел да се избегнат скъпи процедури и болнични визити.

Ако към това прибавим и още по-радикални нови технологии като диагностика посредством изкуствен интелект, лекуване благодарение на виртуална действителност, нанотехнологии и персонализирани пробиотици, няма да е изненадващо, че „ през идващите пет до 10 години ще станем очевидци на смяна в парадигмата, защото технологията дава опция на потребителите да поемат контрола върху здравето си ”, споделя Меско.

Носимите устройства към този момент надвишават границите на добре познатото премерване на пулса и кислорода в кръвта. Инженерите от университета Рутерс в Ню Джърси, да вземем за пример, са създали микрочип, който може да бъде подложен в смарт-часовник, с цел да проучва състава на потта на своя ползвател и да разпознава ранни признаци на влошено здраве. Цифровите технологии могат да оказват помощ на пациентите да се насочат към промени в държанието, да вземем за пример като им оказват помощ с диетата си или им припомнят да се придържат към проект за лекуване.

Възможностите обаче са доста по-големи. Учените предсказват, че интелигентните представители в домовете на хората освен ще могат да виждат дали някой човек има простуда, само че даже могат да разпознаят „ ранни признаци на заболяването на Алцхаймер и Паркинсон ”, споделя Хунея.

Използването на изкуствен интелект за здравна диагностика също не е единствено фантазия. Вече има няколко системи за диагностика, създадени на разнообразни места по света, които реализират равнище на акуратност от над 90%.

Виртуална действителност

Виртуалната действителност е друга технология с огромен, необработен капацитет. Многобройни проучвания по света демонстрират, че VR може да се употребява за лекуване на необятен кръг от проблеми – от тревога до хронична болежка.

„ Когато жертва на изгаряне може да лети, виртуално, в снежните планини на Алпите, да вземем за пример, този човек обективно се усеща по-добре и болката понижава ”, споделя Меско. В Швеция една аптечна верига към този момент предлага свое лично VR приложение, с цел да помогне на хората да понижават чувството за болежка.

Други цифрови технологии, които могат да оказват помощ за решение на международната здравна рецесия, са роботите, изключително за проблемите на възрастните хора.

Микробиомът

Най-драматичната цифрова промяна на системите на опазване на здравето обаче разчита на технологии, които употребяват едвам забележими „ принадлежности ”. Нанотехнологиите, основани на материали на молекулярно или субатомно равнище, ще могат да вграждат датчици тук-там, където друга технология няма достъп – и да доставят медикаменти на пациентите по един добре обмислен, таргетиран и персонализиран метод.

„ Представете си, че имате персонализирана рецепта, която можете да изтеглите, а лекарството се „ отпечатва ” в неповторимо количество, форма и доза, които са съобразени с тялото ви ”, споделя Хунея. Същият метод отваря пътя и за биоелектронно лекуване, което един ден може да бъде в положение да възвръща или заменя повредените нерви.

Биотехнологиите

Другата „ технология ”, която е на път да промени прекарванията на пациентите, в действителност е една от най-старите, употребявани от нашето тяло: микроорганизмите, които са неразделна част от метода, по който живеем и оцеляваме. Значението на този човешки микробиом бе прието едвам неотдавна. Но, както акцентира отчетът, той има капацитета да бъде основен фокус за опазването на здравето през 21-ви век.

„ Новостартиращите компании в този момент се пробват да впрегнат микробиома в науката ”, споделя Мари-Клер Арриета, микробиомен академик в Университета в Калгари. „ Редица биотехнологични компании създават пробиотици от последващо потомство, които един ден могат да бъдат предписани, да вземем за пример, след раждането, с цел да се предотврати астма при дете, за лекуване на затлъстяването или за предотвратяване от затлъстяване ”.

Пробиотични храни за бебета са различен фокус при медицинските проучвания – още веднъж с обещанието за мощно персонализирани лекувания.

„ Зашеметяващо е да забележим по какъв начин нововъведенията стартират да трансформират опазването на здравето ”, споделя Меско. „ Огромните софтуерни промени са на път и те ще създадат трансформацията ”, заключава той.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР