Ураганът Ирма ще „опустоши” Флорида или някой от съседните й

...
Ураганът Ирма ще „опустоши” Флорида или някой от съседните й
Коментари Харесай

САЩ се готвят за опустошение, хиляди бягат

Ураганът Ирма ще „ опустоши” Флорида или някой от прилежащите й щати.

Това съобщи ръководителят на американската федерална организация за изключителни обстановки Брик Лонг.

Уникално видео от аероплан в окото на урагана „ Ирма”

"Ирма " се трансформира в най-страшния вихър в историята

Той изрази упованието, че елементи от югоизточния щат ще останат без ток с дни.

До момента 500 000 души са обект на наложителна евакуация в щата.

Българското посолство в Съединени американски щати също реагира, като сътвори спешен център, към който сънародниците ни, живеещи в тези региони, могат да се извърнат.

От посолството ни предлагат да се съблюдават инструкциите на управляващите. Налична е и денонощна телефонна линия: 202-387-5770.

Three hurricanes in one photo: (left-right) Katia, Irma, and Jose pic.twitter.com/gRFxtbmMIi
— David Mack (@davidmackau) September 8, 2017
Бурята Ирма, най-мощното сходно злополучие в Атлантическия океан в последното десетилетие, към този момент нанесе невиждани вреди на островите в Карибско море, през които мина.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА - КАК ИЗГЛЕЖДА "ИРМА " ОТ КОСМОСА И КАК съдебна експертиза ПОДГОТВЯТ ЗА НЕЯ

Броят на доказаните жертви е 20, само че се чака да нарасне, поради обстоятелството, че мощните ветрове и превалявания са засегнали територии, на които живеят 1,2 милиона души.

Острови под разнообразни знамена като Барбуда, Сен Мартен, Британските Вирджински острови и други към този момент са опустошени. Най-пострадалите места са потопени под вода, множеството от постройките там са отчасти или изцяло разрушени, дървета са изкоренени, ветровете са основали купчини от лодки и коли.

All readers have free access to NYT's coverage of Hurricane Irma https://t.co/o05QPQjtkK
— The New York Times (@nytimes) September 8, 2017
Във френската част на Сен Мартен 6 от 10 жилища към този момент са необитаеми. Сходно е ситуацията и на Барбуда.

Ураганът най-вероятно тотално ще промени образа на известни туристически дестинации, като вредите от него са в размер на милиарди долари.

Франция, Англия и Холандия към този момент започнаха огромни избавителни интервенции, включващи военни кораби, на своите територии.

Към момента бурята се е насочила към Куба и Бахамите. На Острова на свободата са евакуирани към 50 000 туристи, като курортите на северните крайбрежия на процедура към този момент са празни.

Една от дребното положителни вести е, че прекосяването на урагана през Хаити и Доминиканската република е нанесло надалеч по-малко вреди от предстоящото.



Очаква се Ирма, в цялостния си мащаб, да доближи до Флорида в неделя.

„ Бурята е голяма. По-голяма е от целия ни щат и евентуално ще провокира изключителни обстановки от едното до другото крайбрежие”, съобщи губернаторът на щата Рик Скот.

Властите не престават да приканват всички хора в рисковите региони да се изтеглят в точния момент.

The #USArmy wants you to be prepared when disaster strikes! Check out these tips to stay safe. #NatlPrep #Irma #IrmaHurricane2017 pic.twitter.com/iHlzNzmZMb
— U.S. Army (@USArmy) September 8, 2017
От средата на седмицата насам жителите на щата под паника се запасяват с разнообразни артикули от първа нужда – вода, храна, принадлежности и домашни използва, гориво.

Бензиностанциите са претъпкани, а автомагистралите са задръстени от хора, към този момент бягащи от бурята на север.

Летища и автогари също са пренаселени. Много туристи не могат да се върнат към родните си места, тъй като полетите от и към някои летища към този момент са неразрешени. Тази вечер аеропортите в огромните градове Маями и Форд Лодърдейл също ще преустановят активност. В събота това ще се случи и с летището в Орландо.



„ Мога да кажа това: Флорида е толкоз добре готова, колкото можеш да бъдеш за нещо такова. Сега всичко е въпрос на това какво ще се случи”, съобщи президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Прочутото имение на Тръмп - Мар-а-Лаго - е едно от местата, за които е в действие заповед за наложителна евакуация.

След като премине през Флорида се чака „ Ирма” да стигне и до южните щати Джорджия и Южна Каролина.

По крайбрежните елементи на Джорджия наложителната евакуация ще стартира в събота.



Същевременно още два урагана грозят Карибския басейн и Мексиканския залив. През опустошените от Ирма острови идната седмица ще премине „ Хосе”, чийто съпътстващи ветрове са със скорост 195 км/ч. По-малкият вихър „ Катя” се чака да заплаши мексиканския щат Веракруз в събота.

Заплахата от "Ирма " идва единствено седмица откакто ураганът "Харви " мина през щата Тексас и потопи под вода част от Хюстън - четвъртият по величина град в Съединени американски щати. Бедствието лиши живота на десетки и нанесе вреди за милиарди долари.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР