Управляващата партия в Грузия заяви, че ще оттегли противоречивия проектозакон,

...
Управляващата партия в Грузия заяви, че ще оттегли противоречивия проектозакон,
Коментари Харесай

Грузия оттегля закона за „чуждестранните агенти“ след серията протести

Управляващата партия в Грузия съобщи, че ще отдръпна спорния проектозакон, изправен пред всеобщите митинги и необятната интернационална рецензия.

Хиляди протестиращи излязоха по улиците в Тбилиси тази седмица в припадък на яд против закона за задграничните сътрудници, който съгласно критиците е сигнал за властническа смяна.

Нормативният акт планува организации, получаващи повече от 20 % от финансирането си от чужбина, да бъдат задължени да се записват като „ задгранични сътрудници ”, в противоположен случай да им се постановат обилни санкции.

Управляващата партия „ Грузинска фантазия “ споделя, че при написването на закона е употребен като пример подобен американски нормативен акт, действителен от 30-те години на предишния век. Според съперници на законопроекта като президента Саломе Зурабишвили той припомня на закон, който Русия одобри през 2012 година, който беше употребен против критици на властта, и може да навреди на възможностите на Грузия да влезе в Европейски Съюз.

Мобилизацията „ няма да спре, до момента в който не бъдат дадени гаранции, че Грузия ще поеме уверено по прозападния път ”, показаха няколко опозиционни партии в взаимно изказване, призовавайки за нови митинги довечера и за освобождението на десетките арестувани протестиращи.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР