Управляващата коалиция и финансовият министър Асен Василев са се съгласили

...
Управляващата коалиция и финансовият министър Асен Василев са се съгласили
Коментари Харесай

Кабинетът се отказа от серия промени, заложени в края на Проектобюджет 2022

Управляващата коалиция и финансовият министър Асен Василев са се съгласили да изтеглят над 90 от 106-те преходни и заключителни разпореждания на Бюджет 2022, които не бяха съгласувани в точния момент с Комисията за битка с корупцията. 

Всяка от тях предвиждаше структурни промени на равнище организации, а държавното управление беше решило да ги прокара напряко със законопроекта за държавния бюджет, без значение че не са минали през процедура за публично разискване и инспекция за корупционен риск.

В измененията се залагаше изнасянето на НИМХ от структурата на Министерството на образованието и прехвърлянето му към Министерството на околната среда и водите; " Български пощи " минават от транспортното министерство към администрацията на вицепремиера Калина Константинова. 

Предвиждаше се и основаването на нова Държавна организация по вписванията към Министерски съвет, в която попадат ГРАО и Агенцията по кадастъра (досега в МРРБ), Агенция по вписванията и Централният указател на особените залози (досега в Министерство на правосъдието). 

Само поради това преструктуриране се постановат дребни промени в над 40 разнообразни закона - оттова идва и внушителният брой на спомагателните параграфи в плана за Бюджет 2022. 

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир каримански е оповестил, че въпросните промени ще отпаднат от проектобюджета. 

" Тези промени ще минат през естествената процедура на законопроекти с нужната оценка на влияние и на публично разискване ", сподели той по време на съвещание на комисията. 

Той е получил единодушието и на министъра на финансите Асен Василев. 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР