Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев заяви пред

...
Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев заяви пред
Коментари Харесай

БНБ нямало как да не одобри Стоян Мавродиев за шеф на ББР, отговарял на критериите

Управителят на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев съобщи пред Би Ти Ви, че Стоян Мавродиев е отговарял на всички критерии за началник на държавната Българска банка за развиване (ББР). Тъй като покривал всички условия по закон, от Българска народна банка нямали друга опция с изключение на да поддържат предлагането му за поста.

Радев посочи, че държавното управление е главен акционер в банката и като подобен има право да задава цели на финансовата институция и да назначава шефовете ѝ. Мавродиев беше и единствен претендент за поста, а ръководителят на Българска народна банка разгласи, че в случай че някой желае той да не заема тази позиция, то тогава би трябвало да промени критериите в закона. Изказването му беше в отговор на настояването на пет партии ( " Движение Да България ", ДСБ/Нова република, " Зелените ", Български земеделски народен съюз и ДЕОС) Българска народна банка да не утвърждава кандидатурата му.

По думите на Радев Банката за развиване би трябвало да подкрепя значими за страната планове. Тя нямала специфичен статут и в случай че някоя от банковите регулации бъде нарушена, то тогава незабавно ще ѝ бъде направена инспекция.

Управителят на Българска народна банка сподели още, че левът и банките са постоянни. Същото се отнасяло и за Валутния ръб. Той добави, че хората не би трябвало да се тормозят за спестяванията си, които държат на влог.

" Банковият бранш е в доста добра кондиция, кредитната интензивност се усилва. Ще запазим курса на лв. до влизането ни в еврозоната ", съобщи Димитър Радев, като посочи, че в България еврото може да бъде признато не по-рано от две години след предприемането на първата стъпка в тази посока, а такава към момента не е направена.

Според него влизането на страната в еврозоната ще има позитивно въздействие на стопанската система. Технически България била изцяло подготвена, само че за Радев първо националната валута би трябвало да се причисли към този механизъм, а по-късно и самата страна.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР