Управителният съвет на Сдружението на общинските болници посочи пред политическите

...
Управителният съвет на Сдружението на общинските болници посочи пред политическите
Коментари Харесай

Шефове на общински болници: Лекари няма, в селата ситуацията е д-р Куин, лечителката

Управителният съвет на Сдружението на общинските лечебни заведения уточни пред политическите партии проблемите в бранша на конференция в Българска телеграфна агенция.

" Искаме опазването на здравето да е надпартийно, а не ляво или дясно ", безапелационни са от Сдружението на общинските лечебни заведения, които изрекоха пред представители на политическите сили проблемите на общинското опазване на здравето.

Основен акцент - в общинските лечебни заведения има огромна кадрова рецесия, няма личен състав. От Сдружението считат, че " българската здравна система е донор на Европейския съюз и личният състав изтича още от образованието на медици.
Председателят на Управителния съвет Неделчо Тотев, който е шеф на болничното заведение в Чирпан, заключи проблемите.

На първо място личният състав е в застаряваща възраст - на доста места в пенсионна и даже отвън пенсионна възраст, на второ място - шефове на общински лечебни заведения желаят финансирането по интервенции и клинични пътеки да е равно с държавните лечебни заведения. В общинските лечебни заведения доплащане няма и не на последно място - тежко е ситуацията с извънболничната помощ, а неналичието на личен състав за дребните обитаеми места без лечебни заведения е тотална.
" Искаме ясно законодателство, което да не дава предимство на хора и субекти и да фаворитизира дадени лечебни заведения... Не желаеме да виждаме по какъв начин избрани хора в системата се облагодетелстват ", уточни шефът на МБАЛ Севлиево Пламен Цеков, представен от news.bg.

По сметки 700 млн. лева от парите за опазване на здравето се употребяват неефективно и също са неефективни публичните поръчки при снабдяването с медикаменти.
По отношение на неналичието на фрагменти Цеков уточни като образец болничното заведение в Силистра, където желаят да затварят АГ-отделението поради " липса на двойки и работа ".

Цеков даде и забавен образец за незаслужено финансиране: В общинска болница интервенцията на апендицит е 300 лева, в държавна болница - 1000 лева

Недостиг на медицински личен състав, възрастта на лекарите се усилва, сестрите и акушерките понижават стремглаво. В лечебните заведения е денонощен труд, би трябвало финансово подкрепяне, това е гръбнакът и основата на здравната помощ, сподели и доктор Кети Маналова, шеф на МБАЛ-Казанлък.

Сред проблематичните точки забавен акцент е обслужването с медицински личен състав на дребните обитаеми места. Без лаборатории, неприятна инфраструктура, в най-хубавия случай доктор може да стигне до там един път седмично, изреди Неделчо Тотев.

" Д-р Куин, лечителката ", дефинира положението той. По думите му не може да се отреагира на незабавен случай, а колата за спешна помощ до там е " транспортно звено - с мед. сестра и фелдшер ".

В умозаключение бе коментиран и казусът с умрял пациент пред Спешното поделение на болничното заведение в Самоков. От Сдружението считат, че би трябвало да се създаде стандарт за банкет в Спешно поделение в общински лечебни заведения.

" Общинските лечебни заведения не разполагат с приемни незабавни отделения, само че на териториите в постройките са разкрити филиали на Спешна помощ, които нямат административна и юридическа връзка, многопрофилните лечебни заведения са длъжни при повикване да реализират консултантска помощ ", изясни Кети Маналова.

" Очаква ни ценови потрес във връзка с цените на тока за зимния сезон, само че лечебни заведения няма да се затворят поради това ", увери Маналова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР