Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши днес да

...
Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши днес да
Коментари Харесай

ЕЦБ: Проектът за цифровото евро преминава към следваща фаза

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши през днешния ден да премине към “подготвителната фаза “ в плана за цифровото евро, осведомиха от банката. Решението е вследствие на завършилата работа по “проучвателната фаза “ почнала през октомври 2021 година чийто резултат бе оповестен през днешния ден в  отчет, написа в интернет страницата на ЕЦБ.

Избраният от ЕЦБ дизайн на цифровото евро ще обезпечи необятен достъп на жителите и бизнеса до него чрез дистрибуцията му от медиатори, които ще са под контрол, каквито са банките.

Дизайнът планува цифровото евро да прилича цифрова форма на парите в брой, позволявайки осъществяването на всички типове цифрови заплащания в границите на еврозоната. То ще бъде необятно налично и гратис при нормална ежедневна приложимост, налично както онлайн, по този начин и офлайн, прецизират от ЕЦБ. Дизайнът му ще обезпечи най-високо равнище на дискретност. На потребителите ще им бъде обезпечена опцията за незабавни заплащания посредством цифровата валута на централната банка. Ще е допустима и използването от едно лице към друго, за електронна търговия и в държавни преводи.

“Никой различен платежен инструмент не има всички тези характерности, “ споделят от ЕЦБ. “Цифровото евро ще запълни празнотата “.

Следващата подготвителна фаза ще стартира на 1 ноември и се допуска, че ще продължи две години. Работата тук ще обгръща привършване на текстовете от наръчника за цифровото евро и подбора на доставчиците, които да развиват платформата и инфраструктурата за цифровото евро. Предвиждат се и проби за пригодността на цифровото евро към условията на Евросистемата, потребността на жителите, съобщи Българска телеграфна агенция.    

Началото по подготвителната фаза не значи взето решение за издаване на цифрово евро, прецизират още от банката.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР