Употребата на йодирана сол, а не хималайска или други видове

...
Употребата на йодирана сол, а не хималайска или други видове
Коментари Харесай

Проф. д-р Анна-Мария Борисова: Употребата на хималайска сол е ужасна мода, тя може да ви създаде сериозни здравословни проблеми

Употребата на йодирана сол, а не хималайска или други типове сол, е жизненоважна за раждането на интелигентни деца и за здравето на щитовидната жлеза, видя 365 Новини.

Това стана ясно на Практическа конференция на тематика “Йоден недостиг в България. Бременност и хипотиреоидизъм ”, проведена от Медицинския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски ” и подкрепена от лектори-ендокринолози от Българското сдружение по ендокринология. Тя е част от плана EUthyroid – най-мащабното общоевропейско изследване върху йодния недостиг и обвързваните с него болести на щитовидната жлеза.

Ето какво показа на конференцията проф. Анна-Мария Борисова – ръководител на Българското сдружение по ендокринология, шеф на Клиниката по ендокринология и заболявания на обмяната в болница “Софиямед ”

– Проф. Борисова, каква е повода за въвеждането на йодната профилактика в България?

– През 1949 година неврологът доктор Марин Чолаков прави изследване за ендемичния кретенизъм измежду популацията към Рилския масив. При това изследване той попада на архивни документи в Банско. Те сочат, че през 1912 година, когато цар Фердинанд взема решение да посети новите български земи, първенците на Банско, с цел да се показват пред царя, скриват кретените. Събират 315 кретени в една къща. Това на процедура е първото здравно епидемиологично изследване в България, и то по ендокринологичен проблем – кретенизъм въз основата на тежък недостиг на йод и надлежно липса на синтез на тиреоидни хормони. През 1931 година от медицинските документи в община Банско излиза наяве, че броят на кретените е 95. А през 1949 година доктор Чолаков изследва популацията в Банско и открива 72-ма кретени. Това е заболеваемост съвсем 12:1000.

През 1956 година акад. Иван Пенчев – създателят на ендокринологията в България, дружно с най-известните си възпитаници проф. Папазов, проф. Върбанов и проф. Стайков вършат всеобщ скрининг на един милион българи от 4000 селища и откриват, че 50% от популацията има гуша, а 3% е с кретенизъм, което като численост е 6000 души. Този важен здравен и обществен проблем постанова йодната профилактика в България. Още през 1922 година в Швейцария стартира йодната профилактика с йодирана готварска сол, а 1924 година – в Съединени американски щати. На пакетите йодирана сол, която се е продавала в магазините в Европа през 1934 година, написа: “Йодираната сол оказва помощ да няма гушавост във вашето семейство ”.

По този метод е насърчавано популацията да употребява йодирана сол в храната си. През 1958 година е направена карта на ендемичните региони за гуша в България и излиза разпореждане на Министерския съвет за наложително йодиране на готварската сол (16. 10. 1958 г.). По план на УНИЦЕФ от 1994 година благодарение на Министерството на здравеопазването програмата за йодна профилактика в България се реновира. Издава се ново разпореждане на Министерския съвет, което изключва използването на различен тип сол с изключение на йодирана. По този метод става наказуемо потреблението на нейодирана сол. Учудващо за нас, ендокринолозите, е, че тази възбрана се прекрачва в днешно време.

През 2007 година специалистът по йоден недостиг на Световната здравна организация проф. Питър Лаурберг със свои сътрудници направи проверка на програмата на България за йодната профилактика и откри, че нашата страна е отстранила йоддефицитните болести като медико-социален проблем. И по данни от 2017 година в България към момента се регистрира задоволителен банкет на йод при деца и възрастни, защото към 90% от семействата употребяват съответно йодирана сол.

– Защо към момента би трябвало да приканваме популацията да използва йодирана сол?

– Националната стратегия за йододефицитната профилактика работи и през днешния ден. Вече 60 години в нашата страна се употребява йодирана сол, която е нужна, с цел да може бъдещата майка да синтезира задоволително от тиреоидния хормон тироксин и да го прати на плода в утробата си в ранния интервал на бременността, когато се образуват мозъкът и мозъчната кора. Тогава плодът няма лична щитовидна жлеза, която да създава тиреоидни хормони. Плодът стартира да ги създава в шестия месец, откакто към този момент се е формирал мозъкът му. А с цел да бъде интелигентно новороденото, то би трябвало да има качествено образуван мозък, изключително кортекс – мозъчната кора, която дефинира равнището на просветеност на индивида.

– Как бременните могат да си набират нужния йод?

– Преди и след бременността дневната потребност от йод е 150 микрограма, а по време на бременност се качва на 250 микрограма. Често поучават бременните да не ядат доста сол, с цел да не получат отоци. В подобен случай на помощ идват поливитамини с минерали, като измежду тези минерали има йод. По този метод бременната жена ще си набави нужния йод, макар че е понижила използването на сол. По принцип бременните и кърмещите дами могат да задоволят потребностите си от йод, като използват българска йодирана готварска сол, храни, които се създават с йодирана сол (хляб, сирене, мляко) и артикули, които са естествени източници на йод (риба и морски дарове). Но могат да одобряват и йодсъдържащи комбинирани препарати – витамини и минерали със 100 – 200 mcg йод в една доза.

Това се прави също и при хора със болести, които постановат ограничение приема на сол; при вегетарианци или хора, избягващи по някаква причина приема на риба, мляко и млечни храни; при бременни, които употребяват единствено соеви млека, и при дами, които не използват йодирана, а различен тип сол. Мога да нарека ужасна мода увлечението да се използва хималайска сол, розова сол, черна сол, под предлог че е по-здравословно. Само че тези типове сол не съдържат задоволително йод. Според публикация за патофизиологията на хималайската ендемична гуша всички планински скатове – Хималаи, Алпи, Пиренеи, Анди – са огнища на ендемична гуша.

Хималаите се намират в северната част на Индия и там 40 млн. души са изложени на риск от ендемична гуша, а 9 млн. са болните. Точно в този регион е траяло 5-годишно проспективно изследване. Организаторите му йодират сол и я дават на огромни групи от популацията, като махат от приложимост локалната хималайска сол. Резултатът след пет години е внезапен спад в разпространяването на гушавостта измежду децата и възрастните с 50%.

– Какво съдържа хималайската сол?

– Химическият състав на хималайската сол включва доста детайли, само че не всички са потребни. В състава й има и радиоактивни субстанции. Същевременно тя е прекомерно бедна на йод. Докато йодираната българска сол съдържа към 15-20 пъти повече йод – 28 до 55 mcg.

– Наша читателка пита дали не са занижени нормите за банкет на йод, тъй като от него се нуждае освен щитовидната жлеза на индивида, само че и всички кафези на организма, всички органи?

– Не, това не е правилно. Йодът се употребява единствено от щитовидната жлеза за синтез на тиреоидни хормони. А това количество йод, което не се употребява от щитовидната жлеза, се изпикава. Вече синтезираните тиреоидни хормони съдържат йод в структурата си и стигат до всяка клетка в нашето тяло – от мозъка до петите. Тиреоидните хормони са енергийни хормони. А без сила няма живот. Дори за мигането е нужна сила. Без задоволително тиреоидни хормони човек непрекъснато е приспивен, равнодушен, изтощен, изнемощял, студено му е, кожата е суха и се лющи, опада косата, чупят се ноктите. Всичко това е разследване на енергиен недостиг. При съществуване на всички тези признаци казусът е занемарен.

При тези признаци още от вратата може да се постави диагноза на пациента. Но при скринингите ние откриваме отклонения в хормоните и на здрави хора, които са в първична лека фаза на болестта. В ранното разкриване на отклоненията и в по-лесното връщане на функционалността в норма е смисълът на профилактиката. Защото доста мъчно се връща в норма пациент с изявена клинична картина. Най-фрапантният случай в моята клинична процедура беше жена, която в продължение на пет години е била диспансеризирана с меланхолия в неврологичната клиника на 4-ти километър в София. Опитвали да я лекуват с какви ли не антидепресанти, само че без триумф.

Докато някой се сеща да й изследва щитовидните хормони. ТSH се оказва над 100. Точно какъв брой са били никой не знае, тъй като това е краят на скалата на премерване. Много постепенно нормализирахме хормоните, пациентката се освободи от антидепресантите и депресията изчезна. Следователно при депресивни положения би трябвало да се изследват тиреоидните хормони.

– А при по този начин наречената “пролетна отмалялост ” дали повода не е в понижената функционалност на тиреоидни хормони?

– Най-трудно може да се отговори на въпроса за какво човек изпитва отмалялост. Умора има и при сърдечна непълнота, и при белодробна непълнота, а също при туберкулоза, анемия, стоманен недостиг, недостиг на В12, ниски тиреоидни хормони, висока кръвна захар. Умора усеща също и човек, който работи доста, спи малко и прави малко приятни неща.

– Може ли да има връзка сред йодния недостиг и проблемите на децата от аутистичния набор?

– Може да се допусне, само че безапелационен отговор няма.

– Да се дават ли селенсъдържащи препарати на хора с понижена функционалност на щитовидната жлеза?

– Селен не се предлага за лекуване на хипотиреоидизъм съгласно Препоръките на международните и европейски организации по тиреоидни болести. Няма задоволително данни, че той понижава тиреоидните антитела, а също така селенът може да усили риска от захарен диабет.

– Какво към момента може да се направи след 60 години, откогато в България се организира държавна политика да се употребява йодирана сол за профилактика на болести на щитовидната жлеза и за раждането на здрави и умни български деца?

– При определяне на бременност е значимо да изследваме тиреоидните хормони на дамите с рискови фактори за тиреоидни болести, с цел да осигурим интелектуалния капацитет на българската популация. Ето за какво наша цел е да отвоюваме платена от Здравната каса амбулаторна процедура, посредством която с настъпването на бременността дамите да се подлагат на скрининг за диабет и тиреоидни болести, а когато се открият рискови фактори, да се изследват тиреоидните хормони и да се търси диабет. По този метод няма да се постанова да се прекъсва бременността заради разнообразни затруднения, свързани с недиагностицирани ендокринни болести.

Българското сдружение по ендокринология стартира акция през 2018 година, с цел да разсъни вниманието на обществото и го осведоми, че бременните би трябвало да изследват функционалността на щитовидната жлеза и да се търси диабет при съществуване на рискови фактори за тези болести. Понеже сама бременната не може да реши това, то гинеколозите би трябвало да имат инстикт да я насочат към ендокринолог. А към този момент ендокринологът знае по какъв начин да се организира скрининг за рискови фактори за тиреоидно заболяване и захарен диабет. Две трети от тиреоидните болести в България не са диагностицирани съгласно скрининга от 2012 година 6,2% от популацията на България сред 20 и 80-годишна възраст е с понижена функционалност на щитовидната жлеза.

Това значи сред 360 и 400 хиляди заболели. По време на скрининга близо 65% от изследваните за първи път от нас научиха, че имат понижена функционалност на щитовидната жлеза. Това значи, че голяма маса от популацията не знае за болестта си. 100 000 души в детеродна възраст (20 – 44 г.) са с хипотиреоидизъм. От тях две трети (60 000 души) не знаят за казуса си. И когато някои от дамите в тази група забременеят, няма да обезпечат на бебетата си задоволително хормони. Съответно мозъкът на тези бебета ще се образува непълноценно и това ще понижи в някаква степен интелигентността им.

Инфо: zdrave.to

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР