Унгарският премиер Виктор Орбан е за връщането на часовете по

...
Унгарският премиер Виктор Орбан е за връщането на часовете по
Коментари Харесай

Как Унгария се завръща в комунизма

Унгарският министър председател Виктор Орбан е за връщането на часовете по военно образование в учебните заведения. А това разсънва мемоари за една мрачна глава от военизираната тоталитарна педагогика, написа Кено Ферзек.
Маршируване, пукотевица, мятане на гранати и патриотични пропагандни филми, тържествени инспекции и удостояване паметта на героите от войната - всичко това беше част от делника в учебните заведения по време на комунизма, плод на военизираната тоталитарна педагогическа просвета. След измененията през 1989 година всички някогашни източноевропейски страни отстраниха неотложно и без доста звук печално известните часове по военно образование. Тогава това стана без никаква опозиция и със незабравим консенсус.
Сега обаче наложителните часове по военно образование се връщат в унгарското учебно заведение. Решението е на унгарското държавно управление по персонално гледище на премиера Виктор Орбан. Две министерства - на човешките запаси и на защитата - получиха напътствие до края на годината да разработят " стратегия за патриотичното и военното образование " в учебните заведения, която ще насърчи патриотичната настройка на унгарските деца и тяхната подготвеност да бранят родината си.
Подробностите научихме от зам.-държавния секретар в Министерството за човешките запаси Золтан Маруша. Той заяви, че не ставало дума за специфичен предмет, а за възпитателна идея, която ще залегне в националния образователен проект на учебните заведения и ще обгръща всички предмети. Възможно е да бъдат въведени дисциплини като спортна пукотевица и бойни изкуства. Важно е просветителната система да възпитава у жителите отговорност и дълг за отбрана и обич към родината.
Представители на синдикатите на учителите, специалисти в региона на образованието и политолози обаче са скандализирани и показват в пресата възмущението си. Посочват да вземем за пример, че това съставлява военизиране на учебните заведения. Пред Дъждовни води специалистът от Синдиката на педагозите Янош Сюди акцентира, че унгарското държавно управление възражда най-лошите обичаи на комунистическата просветителна политика. " Едно време в учебните заведения ни образоваха по какъв начин се стреля и хвърлят гранати, което беше неточност ", споделя Сюди. В този смисъл той прави паралел с времето на комунизма: " По същия метод през днешния ден страната се пробва от ден на ден да дефинира задачите на възпитанието ", споделя той. И прибавя, че в случай че зависеше единствено от държавното управление, то би възпитавало цялата страна съгласно личните си показа.
Унгария се ремилитаризира
Политологът Петер Креко и шеф на будапещенския Либерален институт за политически проучвания " Political Capital " споделя пред Дъждовни води двете цели на просветителната стратегия: " От една страна това е ремилитаризирането на Унгария след премахването на наложителната военна тегоба през 2004 година. На второ място държавното управление счита възпитанието в национализъм в учебните заведения за най-малко също толкоз значимо, колкото и усвояването на познания по другите предмети. "
Според политолога Агощон Мраз, обаче, държавното управление на Орбан нямало " нито военни, нито тоталитарни планове ". Същевременно той напомня, че в прилежащи на Унгария страни, като Украйна и Австрия, не са снели наложителната военна работа. Като прибавим към това и настояването на Съединени американски щати сътрудниците им от НАТО да отделят повече средства за защита, желанието на унгарското държавно управление ставало " някак разбираемо ", показва Мраз.
Стрелбища в учебните заведения?
Действително министър председателят Орбан от дълго време упорства за увеличение на военните разноски и за подсилване на готовността за защита посредством повече " патриотично физическо образование " в учебните заведения. До наскоро той отхвърляше връщането на военната тегоба. През есента на предходната година обаче той предложи сформирането на доброволчески отряди във всички околии - един тип национална армия с общо 20 000 бойци, което би удвоило отбранителната мощност на Унгария. А военното министерство към този момент работи по реализирането на тази стратегия.
Още преди няколко месеца унгарското държавно управление разиска въвеждането на часове по пукотевица и построяването на стрелбища в учебните заведения. Още от 2005 година в унгарските учебни заведения се оферират и доброволни курсове по защита. Тази стратегия на военното министерство беше доста разширена след изборната победа на Виктор Орбан и неговата партия " Фидес " напролет на 2010 година. Унгарската полиция пък предлага на младежите професионално образование за " преследвачи ". Получилите такава професионална подготовка младежи са евентуални попълнения на основаното през предходната година ново поделение на Гранична полиция за защита на южната граница против незаконните имигранти.
Младите хора обаче наподобява не са изключително увлечени по новия военно-патриотичен фетиш в Унгария: макар масираната реклама, нито полицията, нито отбранителното министерство записват мощен интерес към специалностите народен гвардеец или граничар.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР