Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто заяви днес в

...
Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто заяви днес в
Коментари Харесай

Сиярто поиска от Австрия да спре да блокира присъединяването на Румъния към Шенген

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто съобщи през днешния ден в западния румънски град Тимишоара, че поддържа присъединението на Румъния към Шенген и че е изискал от формалните представители в Австрия да не се опълчват повече на това, оповестява новинарският уебсайт Зиаре.

Той уточни, че откакто Румъния влезе в Шенген, ще има 10 нови гранични пункта сред Румъния и Унгария.

" Бих желал учтиво да подканя австрийските публични представители, с цел да не кажа, че ги приканвам настоятелно, да се съгласят с присъединението на нашите румънски другари към Шенгенското пространство. Интересът н а Унгария е Румъния да се причисли към Шенген тази година. От този миг ще имаме 10 нови гранични пунктове и без време за очакване на никое място на границата ", посочи Сиярто на взаимна конференция в Тимишоара с румънския министър на превоза Сорин Гриндяну.

Унгарският външен министър акцентира , че Румъния е третият по величина експортен пазар за Унгария.

" Румъния е третият по величина експортен пазар за нас, тя е желано място за вложения за унгарския капитал, имаме национални общности, които живеят в двете страни, пристигна моментът да не затрудняваме връзката сред двете страни посредством гранични пунктове... Надяваме се, че решението тази есен във връзка с присъединението на Румъния към Шенген ще се базира на действителни обстоятелства ", посочи още той.

Унгарските публични представители са изразявали неведнъж поддръжката за присъединението на Румъния към Шенген, припомня уеб сайтът Хотнюз.

" Смятаме, че Румъния към този момент трябваше да бъде част от Шенгенското пространство, само че бяха публикувани серия от неистини и погрешния изказвания, които попречиха достъпа на Румъния до Шенгенското пространство. Не мисля, че можем да приказваме за незаконна миграция или за напън на незаконната миграция, когато става дума за Румъния, и не мисля, че това е причина Румъния да не влезе в Шенген ", съобщи Сиярто по време на посещаване в румънския град Орадя през май. 

Миналия месец австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер се срещна с румънския си сътрудник Каталин Предою във Виена и съобщи още веднъж, че Австрия се опълчва на разширението на Шенген, защото " Шенгенската система като цяло не работи ". 

" Нашата позиция е, че Шенгенската система като цяло не действа, по тази причина не сме отворени към разширението й. Вече има инспекции на границите. Системата като цяло не работи, в този миг не е уместно разширението на Шенгенското пространство ", уточни Карнер.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР