“Продължаваме промяната – Демократична България настоява парламентът да заседава извънредно

...
“Продължаваме промяната – Демократична България настоява парламентът да заседава извънредно
Коментари Харесай

ПП-ДБ иска извънредно заседание на Парламента заради пенсиите

“Продължаваме смяната – Демократична България ” упорства Народното събрание да заседава изключително поради актуализацията на пенсиите от служебното държавно управление. Това стана ясно от думите на някогашния финансов министър Асен Василев.

От Русе той предизвести, че “служебният кабинет се пробва да открадне 100 млн. лева от българските пенсионери като не направи плануваното в бюджета 11% нарастване на пенсиите от 1 юли, а го понижи на 10%. Това значи да взима по 8 лева от всеки пенсионер, всеки месец, освен до края на годината, само че и през идната година “.

Причината за настояването на обединението е, план отчет на Национален осигурителен институт, в който държавното управление предлага да актуализира пенсиите не с 11%, а с 10% от 1 юли като се скрива, съгласно Василев, зад аргумента, че инфлацията е по-ниска.

“В отчета написа: “Индексът на потребителските цени е показателят, който е прибавен при съставянето на държавния бюджет ”. Това значи, че няма никаква причина да се вземат от пенсионерите по 8 лв. всеки месец, с цел да се дадат най-вероятно на някои доближени компании. Това е директна кражба и безспорен скандал. Парите ги има в бюджета, обезпечени са ”, съобщи Асен Василев.

Той разгласи, че сега ПП-ДБ събира подписи за провеждането на изключително съвещание на Народното събрание, което да вземе решение и да задължи Национален осигурителен институт и държавното управление да изпълнят бюджета по този начин, както е написан и гласуван.

“През април, с решение на Народно събрание бяха отпуснати еднократни великденски добавки за пенсионерите с най-ниски пенсии (25% от всички пенсионери в страната) на стойност 45 млн. лева, без те да са били планувани в бюджета. Сега обаче, с намаляването на % на индексация, служебното държавно управление се пробва да прибере 100 млн. лева ”, акцентира още някогашният финансов министър.

От обединението напомнят също по този начин, че всяка година размерът на индексацията на пенсиите се дефинира на база прогноза, защото държавният бюджет се приема преди края на годината. През последните години няма случай, в който след излизане на окончателните данни, даже да има разминаване, да се прави смяна на % на индексация. Средствата са обезпечени в държавния бюджет и не съставлява проблем на Национален осигурителен институт да извърши индексация от 11%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР