Умните часовници и пръстени не могат да измерват самостоятелно кръвна

...
Умните часовници и пръстени не могат да измерват самостоятелно кръвна
Коментари Харесай

Опровергаха лъжа за смарт-часовниците


Умните часовници и пръстени не могат да мерят независимо кръвна захар
(снимка: CC0 Public Domain)

Американската администрация по храните и медикаментите (FDA) издаде бюлетин за сигурност, който уведомява потребителите, пациентите и здравните експерти, че организацията не е разрешила, одобрила или сертифицирала смарт-часовник или смарт-пръстен за премерване или оценка на равнищата на кръвната захар.

Нито един главен производител на носими устройства няма смарт-часовник или пръстен, който сега може да мери неинвазивно равнищата на кръвната захар. Това, което Apple Watch, Fitbit, Samsung или Oura Ring могат да създадат, е да се интегрират с утвърден от FDA непрестанен екран за глюкоза (CGM) – устройство за носене, което употребява игли за взимане на кръвна проба за тестване.
още по темата
Когато е сдвоен със смарт-часовник или смарт телефон, CGM разрешава на потребителите да наблюдават данни и да събират статистики. Пример за такова CGM устройство е Dexcom G7, отбелязва The Verge.

Предупреждението на FDA се отнася най-вече до производителите на изцяло лъжливи устройства, които вършат голословни изказвания. Някои безскрупулни производители на умни пръстени и часовници настояват, че техните устройства могат да мерят неинвазивно равнищата на кръвната захар.

Тези устройства се продават на платформи за онлайн търговия, уеб страници на производители и посредством акции за групово финансиране. FDA предизвиква потребителите да оповестяват за такива предложения посредством онлайн формуляра за доброволни отчети на MedWatch.

Моментът на формалното предизвестие за сигурност от FDA не е инцидентен, като се има поради нарасналият интерес към неинвазивното следене на кръвната захар. Според редица изявления, скришен екип на Apple работи върху тази технология в продължение на 10 години. Подобни проучвания прави и Samsung.

В медиите се появиха подвеждащи заглавия, които внушават, че носимите устройства на известни марки към този момент могат да мерят равнищата на кръвната захар. Но това не трансформира обстоятелството, че макар обещаващия прогрес, към момента няма неинвазивно устройство за премерване на кръвната захар, което да може да се употребява в здравни заведения, да не приказваме самостоятелно от потребителите.

Фалшива информация е изказванието, че обещано носимо устройство е утвърдено от FDA за премерване на кръвната захар. По принцип, смарт-часовниците и смарт-пръстените може да имат утвърдени от FDA функционалности (като премерване на ЕКГ и разкриване на предсърдно мъждене), само че те не се смятат за медицински устройства и не би трябвало да се третират като такива.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР