Умерено излагане на слънце, използване на слънцезащитни продукти и редовни

...
Умерено излагане на слънце, използване на слънцезащитни продукти и редовни
Коментари Харесай

Какви рискове крие продължителното излагане на слънце?

У мерено излагане на слънце, потребление на слънцезащитни артикули и постоянни прегледи при кожни лекари са част от методите за предварителна защита на рака на кожата. Това изясни проф. доктор Развигор Дърленски, секретар на Българското дерматологично сдружение (БДД), кожен лекар в болница „ Токуда “ и учител в Тракийския университет в Стара Загора.

В медицината има главно предписание – дозата прави отровата. Слънцето е жизненоважно освен за човешките същества, само че за всички живи организми. Да, само че монетата постоянно има две страни и предвид на това, несъразмерното излагане на слънце, което значи освен еднократно, а в множеството случаи повтарящо се излагане, може да докара до разновидности в ДНК на клетките на кожата и надлежно – до пораждане на разнообразни типове кожен рак, съобщи проф. доктор Дърленски. 

По думите му в 21 век връзката сред рака на кожата и несъразмерното излагане на слънце е потвърдена. Тя е ясна, както е ясна връзката сред пушенето на тютюн и тютюневи произведения и рака на белия дроб, добави специалистът. 

По думите му би трябвало да бъдат взети ограничения по отношение на подрастващите. Един от главните източници на ултравиолетови лъчи, с изключение на слънцето, са солариумите. В огромна част от страните по света визитата на солариум е неразрешено за лица под 18 години, сподели проф. доктор Дърленски. Той съобщи, че солариумите потвърдено усилват риска от рак на кожата. Автобронзантите, въпреки това, са безусловно безвредни за кожата, тъй като това съставляват пигменти, най-често с растителен генезис, които се задържат в най-повърхностния пласт на кожата и които не се резорбират до кожата и не доближават до кръвообращението на пациента, изясни кожният лекар. 

В разгара на летния сезон, доста хора се излагат прекалено на слънце. Вредно ли е това за кожата? 

''В медицината има главно предписание – дозата прави отровата. Слънцето е жизненоважно освен за човешките същества, само че за всички живи организми. Животът без него е безусловно невъобразим. Слънцето и въртенето на Земята към него дефинират ритъма на пробуждане, ритъма на заспиване, ежедневните равнища на жизненост и несъмнено – равнищата на витамин Д.'', обясни 

''Монетата постоянно има две страни и предвид на това, несъразмерното излагане на слънце, което значи освен еднократно, а в множеството случаи повтарящо се излагане, може да докара до разновидности в ДНК на клетките на кожата и надлежно – до пораждане на разнообразни типове кожен рак'', уточни той. 

''За страдание, прогноза какъв брой тъкмо би трябвало да стоим на слънце, не може да се даде. Дори и в един зимен ден, в случай че сме 15-20 минути на открито и на слънце са изложени единствено нашето лице и длани, това е изцяло задоволително количество ултравиолетова светлина, с цел да синтезираме дневната дажба от витамин Д'', съобщи специалистът. 

Увеличава ли се рискът от рак на кожата от несъразмерното излагане на слънце?

По думите на  21 век връзката сред рака на кожата и несъразмерното излагане на слънце е потвърдена. Той изясни, че тя е ясна, както е ясна връзката сред пушенето на тютюн и тютюневи произведения и рака на белия дроб. ''Най-честите типове рак, които се предизвикват от хроничното излагане на ултравиолетови лъчи са базоцелуларният и плоскоклетъчният карцином на кожата, като най-често срещаме този кожен рак по лицето. Това го прави относително по-труден за менажиране предвид на оперативните техники, а въпреки всичко оперативното лекуване остава един от методите за лекуване на рака на кожата'', сподели той. 

''Когато приказваме за връзката сред ултравиолетови лъчи и рака на кожата, не можем да не споменем и може би най-смъртоносният рак в човешкото тяло – злокачественият меланом. Това е израстък, който на външен тип може да прилича огромна бенка, която е с неправилни граници, асиметрична, с няколко цвята. Тук е ролята на кожния лекар рано да сложи диагнозата, тъй като меланомът, заловен в ранен етап, е 100 % лечим. При меланом, който е дал далечни разсейки, в множеството случаи даже и оперативното му премахване не може да докара до изцеление на пациента. Ето за какво и дълги години измежду българското общество битува изказванието, че бенката не би трябвало да се пипа, оперира или маха, тъй като това може да докара до гибел. Това е безусловно погрешно изказване за бенките, само че е правилно за меланом, който е дал разсейки'' изясни лекарят. 

Той изясни, че ключово за възникването на меланома, освен излагането на слънце, роля играят и редица други фактори, като преди всичко са гените. Според него най-рисковият фактор за развиване на меланом е пациентът да има родственик с меланом, до втора съребрена линия. ''Именно тези пациенти подлежат на доста дейна профилактика от страна на кожните лекари и годишен надзор. Дерматолозите към този момент реализират прегледите на пигментни лезии не с лупа, а с апарат, наименуван дерматоскоп, който ни дава огромен късмет да се ориентираме дали една лезия е злокачествена, или не'', каза 

По какъв метод можем да се предпазим от рак на кожата, изключително през летните месеци? 

''Отговорното държание и профилактиката са най-хубавото лекуване. С оглед на това, желая да кажа, че отбраната от слънце е нещото, което кожните лекари проповядват като свещеници в църкви. Един от препоръките е да не се върви по слънце в интервала сред 11:00 и 16:00 часа. Друг значим прийом е потреблението на разнообразни средства за отбрана, като това не значи единствено фотозащитни кремове, а към този момент съществуват текстилни материи, които пазят с петдесети и стотен фактор. Има такива ризи, панталони и шапки, които, изключително при децата, са доста ефикасни при предотвратяване от слънцето'', уточни той. 

Експертът изясни, че доста значим фактор за ранното разкриване на рак на кожата е профилактиката и добави, че след 35-40-годишна възраст е добре хората да посещават кожен лекар най-малко един път годишно, с цел да може лекарят да реализира профилактика и надлежно – ранна диагностика, в случай че има подозрения за нещо в злокачествения набор. 

Подлагат ли се хората на профилактика или чакат, до момента в който казусът не се утежни?

''Тенденцията е през последните години случаите на рак на кожата да нарастват и аз считам, че за това има значение освен слънцето, а и многократното повтаряне от страна на кожните лекари да се прави предварителна защита и профилактика'', сподели лекарят. Той изясни, че Българското дерматологично сдружение е един от съоснователите и учасници в акцията „ Евромеланома “ към европейската Академия по дерматология и венерология. Той роман, че към този момент над 20 години сдружението осъществява ежегодни безвъзмездни прегледи на пациенти от цялата страна. '' През годините сме разкрили над 100 случая на рак на кожата. Смятам, че в последните години българинът става все по-образован и виновен по отношение на държанието по отношение на излагане на слънце'', сподели специалистът. 

''Трябва да има ограничения и при подрастващите. Един от главните източници на ултравиолетови лъчи, с изключение на слънцето, са солариумите. В огромна част от страните по света визитата на солариум е неразрешено за лица под 18 години. Намирам това за добра процедура. Когато човек е пълновръстен, той може да носи отговорност за своето държание, само че за нещо, за което знаем сигурно, че усилва риска от рак на кожата, да го дадем на децата си, мисля, че не е разумно'', безапелационен е 

Какви са рисковете от изкуствените способи за извличане на загар?

Лекарят изясни, че продуктите за неестествен загар или така наречен автобронзанти са безусловно безвредни по отношение на кожата. По думите му тези продукти представляват пигменти, най-често с растителен генезис, които се задържат в най-повърхностния пласт на кожата и които не се резорбират от кожата и не доближават до кръвообращението на пациента. ''С оглед на това, че нанасянето на подобен артикул икономисва визитата на солариум и излагането на ултравиолетови лъчи, нашето мнение е, че по-скоро тези артикули не са нездравословни. Напротив, те са едно от оръжията, с които разполагаме пред пациентите, които държат на бронзовия загар, само че за сметка на това имат противопоказание да се излагат постоянно на ултравиолетови лъчи'', заяви 

Според лекарят е належащо да се създаде различна просвета измежду подрастващите за красота, която не е наложително да бъде асоциирана с бронзовия загар. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР