На живо: Евакуациите продължават в Североизточна Украйна, докато Русия засилва нападението

...
Украйна призова цивилните близо до североизточната фронтова линия да се
Коментари Харесай

Украйна призова цивилните близо до североизточната фронтова линия да се евакуират в четвъртък, тъй като Русия засили нападение, за да превземе територия, която вече беше превзета по време на конфликта. Купянск и околните райони на Харковска област на Украйна бяха превзети отново от силите на Киев през септември, но оттогава Москва се натисна обратно в региона. Следете нашия блог на живо за всички най-нови събития относно войната в Украйна. Всички часове са парижко време (GMT+2).

7:55 сутринта: Властите в Купянск са „непреклонни“, че жителите „трябва да бъдат евакуирани“

През последните дни има увеличение на руските атаки в Купянск, както и в 30-те околни града и села. Поради това властите в Купянск са „непоколебими, че населението на тази зона на първа линия трябва да бъде евакуирано“, казва Еманюел Шаз от FRANCE 24, репортаж от Киев. Въпреки че тези райони бяха „освободени“ от украинската армия миналия септември, руската армия оттогава напредна на тази територия, оставяйки населението на риск.

След руска атака срещу хотел в Запорожие, използван от неправителствени организации и журналисти, Сергий Кислица, представител на ООН в Украйна, „осъди тези атаки, като каза, че ООН е ужасена от нарастващия брой атаки срещу цивилни, срещу цивилна инфраструктура изстрелян от руските сили“, казва Чаз.

Щракнете върху видеоклипа по-долу, за да гледате пълния отчет.

 

7:12 сутринта: Два украински дрона бяха свалени близо до руския Курск 

Два украински дрона бяха унищожени от противовъздушната отбрана при приближаване към руския град Курск късно в четвъртък, съобщи агенция ТАСС в Петък, цитирайки областния управител Роман Старовойт.

22:56: Украйна настоява за евакуации, тъй като Русия твърди, че печели

Украйна призова цивилните близо до североизточната фронтова линия да се евакуират в четвъртък, тъй като Русия засили нападение за превземане на територия вече превзет веднъж по време на конфликта.

Купянск и околните райони на Харковска област на Украйна бяха превзети отново от силите на Киев през септември, но оттогава Москва се натисна обратно в региона.

„Като се има предвид трудната ситуация със сигурността и нарастващото количество обстрел от руските терористични сили в общност Купянск, вие имате възможност да се евакуирате на по-безопасно място", каза градската администрация.

Той каза, че жителите могат да се евакуират в Харков, на около 90 километра (56 мили) западно, където ще имат опцията за преместване в по-безопасни региони и призова децата, възрастните и болните да напуснат.

Предупреждението дойде, когато руското министерство на отбраната обяви, че неговите войници са „подобрили позицията си“ по фронтовата линия близо до града, след като докладваха за напредък по-рано през седмицата.

22:51: Байдън поиска от Конгреса на САЩ 13 милиарда долара нови военни разходи за Украйна

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън в четвъртък поиска от Конгреса повече от 13 милиарда долара нови военни разходи за Украйна, позовавайки се на необходимостта от продължаваща подкрепа след „непровокираната“ инвазия на Русия в страната миналата година.

Финансирането ще подпомогне Украйна и други уязвими страни, „засегнати от непровокираната и брутална инвазия на Русия“, Шаланда Йънг, директор на Службата за управление и бюджет пише в писмо до лидера на Конгреса Кевин Маккарти и други.

Ключови събития от четвъртък, 10 август:

Украйна в четвъртък каза, че ситуацията на североизточната фронтова линия близо до град Купянск е „трудна, но под контрол“ след засилване на руските атаки срещу селището. По-рано през деня местните власти призоваха уязвимите жители да напуснат района.

В южния град Запорожие руски удар по цивилна сграда уби най-малко един човек и рани петима, казаха украински официални лица. "Пожар избухна в цивилна сграда, след като окупаторите я удариха с ракета. В момента се съобщава за един загинал", написа президентът Володимир Зеленски в Telegram. Началникът на военната администрация на града Анатолий Куртиев добави, че петима души са били ранени при удара.

(ФРАНЦИЯ 24 с АФП, АП и Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР