Украйна нарежда евакуация на североизточния град Купянск, тъй като Русия твърди, че напредва

...
Беше разпоредена задължителна евакуация за украинския град Купянск и околните
Коментари Харесай

Беше разпоредена задължителна евакуация за украинския град Купянск и околните райони, тъй като Русия засили обстрела на североизточния район на Харков в Украйна и твърди, че е превзела украински позиции близо до града в четвъртък.

Купянск, който се намира близо до руската граница, падна от силите на Москва през първата седмица от нахлуването им през февруари миналата година. Той остава под руски контрол няколко месеца, преди бърза украинска офанзива да освободи града през септември, заедно с редица други селища в региона.

Но през последните седмици Русия засили усилията си да превземе града за втори път. Местен украински служител каза в четвъртък, че значителните руски подкрепления са превърнали северния фронт на Харковска област в „епицентър“ на военните действия, „където врагът концентрира основните си усилия“.

Властите в Купянск изчислиха, че около 12 000 души, включително повече от 600 деца, сега са обект на заповеди за евакуация.

Евакуации от такъв мащаб са редки. Назначени от Русия служители организираха частични евакуации на окупираната Запорожка област през май, на фона на обстрел около Запорожката атомна електроцентрала. Хиляди също бяха евакуирани от района на Херсон през юни, след като пробивът на язовир Нова Каховка причини тежки наводнения.

Но украинските власти не са наредили евакуация от такъв мащаб от октомври миналата година, когато започнаха офанзива за възстановяване на територии, превзети от руските сили в Херсон, и се опитаха да защитят цивилни, като първо ги премахнаха.

Заповедта за евакуация на Купянск включва селища на север и изток от града – от двете страни на река Оскил. Украинските сили задържаха позиции на източния бряг, но биват удряни от десетки въздушни удари и артилерийски обстрели всеки ден.

Руски бомба удари център за кръвопреливане в Купянск на 5 август 2023 г., според украинския президент Володимир Зеленски. Руска бомба удари център за кръвопреливане в Купянск на 5 август 2023 г., според украинския президент Володимир Зеленски. Володимир Зеленски/Телеграма

Андрий Канашевич, изпълняващ длъжността началник на Военната администрация на Купянск, каза, че е трудно да се каже колко хора вече са напуснали, тъй като не е ясно колко са останали в Купянск, след като беше освободен миналата година.

Канашевич каза пред украинската телевизия, че очаква засегнатите от заповедта „да си съберат багажа и да си тръгнат“, но добави „ние осъзнаваме, че не всеки ще иска да го направи“.

Той обаче предупреди, че руските нападения са се засилили значително тази седмица, като каза, че „се използват по-мощни оръжия“ и предупреди за „значителна заплаха за местните жители“.

„Руските терористи стават още по-цинични и напълно безразлични към човешкия живот. В резултат на това почти всеки ден имаме убити и ранени сред цивилното население“, каза той.

Новият "епицентър"

Русия се готви да настъпи Купянск от няколко седмици.

През юли Сергей Череватий, украински говорител на Източната военна групировка, предупреди, че Русия драстично е увеличила силите си в региона.

„Врагът е съсредоточил много мощна групировка в посока Лиман-Купянск с над 100 000 души личен състав, над 900 танка и над 370 РСЗО (ракетни установки)“, каза Череватий, добавяйки, че руските сили „влагат всичко, за да пробият нашата защита.”

По-рано тази седмица украинските власти призоваха жителите на Купянск да евакуират децата и хората с ограничена подвижност. Най-малко трима цивилни бяха убити, а други девет бяха ранени при руска ракетна атака близо до града във вторник.

Ударите се засилиха през тази седмица, като сградата на градския съвет в Купянск беше обект на въздушен удар през нощта в сряда, при който загинаха двама души.

„През изминалото денонощие руснаците масово обстрелваха населени места в районите Богодухов, Харков, Чугуев, Изюм и Купянск с управляеми авиационни бомби и други оръжия“, каза Олег Синегубов, ръководител на областната военна администрация на Харков.

Руското министерство на отбраната заяви в четвъртък, че неговите сили са превзели украински позиции и наблюдателни пунктове около село Вилшана, североизточно от Купянск, като добави, че неговите сили са победили до един взвод пехота в района (между 20-50 войници).

Концентрирайки усилията си върху Купянск и околностите, Русия се надява да фиксира украинските войски в региона, като им попречи да помогнат в контранастъплението на Киев другаде – особено в опитите да си върне територия около Бахмут, южно от Купянск в Донецка област.

 Оператори на танкове от 15-та Национална гвардия близо до Орихов, където украинските сили провеждат една от основните си контранастъпателни операции, настъпвайки на юг. class= Оператори на танкове от 15-та Национална гвардия близо до Орихов, където украинските сили провеждат една от основните си контранастъпателни операции, натискайки се на юг. Брайс Лейн/CNN

Тази стратегия също има за цел да приближи Русия до една от заявените цели – да осигури сигурността на целия източен регион Луганск и евентуално да достигне естествената бариера на Оскил.

Русия също може да се е опитала да използва потенциални уязвимости в украинската отбрана, където подозира, че единиците може да са по-слаби.

Откакто превзе Купянск и други части на Харковска област през септември миналата година, Украйна започна амбициозна офанзива на юг. Неговите сили са разпръснати в множество точки по протежение на фронтова линия, простираща се на близо 1000 километра. Украински официални лица казват, че руските сили са изразходвали половин милион боеприпаси през една неотдавнашна седмица само на фронта Купянск-Сватово.

Руслан Музичук, говорител на украинската Национална гвардия, каза в четвъртък по украинската телевизия, че „направлението на Купянск остава епицентърът на военните действия, където врагът съсредоточава основните си усилия“.

„Числеността на силите и средствата на противника и неговото скорошно активиране в този участък на фронта са насочени към опит за обръщане на ситуацията в този участък от фронта.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР