Украинският посланик във Великобритания Вадим Пристайко отрече да е казвал,

...
Украинският посланик във Великобритания Вадим Пристайко отрече да е казвал,
Коментари Харесай

Украинският посланик в Лондон се отрече от думите си за отказ от НАТО

Украинският дипломат във Англия Вадим Пристайко отхвърли да е казвал, че Украйна може да се откаже от кандидатурата си за участие в НАТО, само че сподели, че други отстъпки са вероятни, съобщи Ройтерс.

Пристайко в началото бе представен от Би Би Си да споделя, че Украйна може прояви " еластичност " по въпроса за участие в НАТО, " изключително когато ни заплашват по този метод, изнудват с това, и ни подтикват към това ".

Думите му провокираха мигновената реакция на формален Киев, откъдето подсетиха, че стремежът към участие в Алианса е вписан в конституцията на страната.

От Москва пък разясниха, че в случай че Украйна се откаже от стремежите си да се причисли към алианса, това би дало отговор в забележителна степен на опасенията на Русия.
свързани новини5481преди 3 часа
По-късно попадналият в неловка обстановка посланик посочи, че е бил погрешно свестен по въпроса за участието в НАТО, въпреки Украйна да е подготвена " да направи други отстъпки ".

" Не сме член на НАТО сега и с цел да избегнем война сме подготвени на доста отстъпки, а това е което вършим в диалози с руснаците ", посочи Пристайко пред Би Би Си. " Това няма нищо общо с НАТО, защото стремежът за участие в алианса е записан в украинската конституция ", добави дипломатът.

Само ден откакто Вашингтон сподели, че Русия може да нахлуе в Украйна във всеки един миг под фиктивен претекст, Г-7 предизвести Москва, че я чакат огромни стопански последствия, в случай че го направи, и даде обещание спешна помощ на Киев. Германският канцлер Олаф Шолц отпътува за украинската столица за диалози, които ще бъдат последвани на следващия ден от среща с Путин в Москва, само че немски представител сподели, че Берлин не чака съответни резултати.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР