Украинските войници, които пристигнаха в полска военна база направо от

...
Украинските войници, които пристигнаха в полска военна база направо от
Коментари Харесай

Украински танкисти вече се обучават на танкове “Леопард” в Полша

Украинските бойци, които дойдоха в полска военна база напряко от фронтовата линия, похвалиха бойните танкове “Леопард ”, чиито тънкости учат под зоркия взор на съюзнически инструктори.

“От през днешния ден мога да кажа, че машината е доста качествена, доста добра ”, съобщи Вадим Ходак, майор от украинската войска, пред кореспонденти, присъстващи на демонстрацията на образованието в югозападното село Свиетошов.

“И това, което ми харесва, е, че нашите бойци доста го харесват ”, добави той за 105-те украински бойци, които се образоват от полски, канадски и норвежки инструктори.

Наскоро Германия даде зелена светлина за изпращането на модерните танкове в Украйна след неуморна акция на Киев и други страни. Миналата седмица немският министър на защитата Борис Писториус съобщи, че Берлин и неговите съдружници имат за цел да доставят първия батальон танкове до април, а други ще последват по-късно тази и идната година.
“Опитни водачи на танкове ”
Ходак съобщи, че танковете ще бъдат “чудесна поддръжка за нашата войска ”.

“И се надявам, че когато излезем на фронта с тази техника, тя ще избави доста животи на нашите бойци и ще ни приближи до успеха ”, добави той.

Присъствайки на демонстрацията в Свиетошов, полският президент Анджей Дуда приветства украинските войски, които през последната година се борят с съветската инвазия.

“Това са доста опитни танкисти, пристигнали тук напряко от фронта в Украйна. Само като погледнете лицата им, можете да видите, че тези мъже са претърпели ужасни неща, само че са безусловно решени да пазят родината си ”, добави Дуда.

Някои от бойците се качиха на борда на бъдещите си танкове по време на демонстрацията, макар че до момента те се упражняваха на тренажори и учеха доктрина.
Дванадесет часа дневно
Обикновено образованието продължава два месеца, само че украинските бойци получават по-интензивна версия – със същото наличие и брой часове, само че единствено за един месец. Те се образоват “по към 10-12 часа дневно, от понеделник до събота ”, съобщи пред кореспонденти полският инструктор Криштоф Сиерадски.

Той сподели, че в актуалното образование вземат участие 21 екипа от по четирима души. Като се прибави към тях и техническият личен състав, се получават общо 105 бойци, които се срещат с танковете, предоставени от Полша и Канада.

“Украинските бойци са изумени от простотата на структурата и ергономичността на отделенията за екипажа ”, сподели Сиерадски,  “Няма потребност да ги мотивираме. Ако не друго, би трябвало да слагаме спирачки на ентусиазма им. ”

Според полския министър на защитата Мариуш Блашчак главното предизвикателство пред него е намирането на аварийни елементи за танковете. Той съобщи, че се надява да повдигне въпроса с Писториус по време на диалозите в Брюксел във вторник.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР