Украинските сили заявиха, че са си върнали киевското предградие Ирпен,

...
Украинските сили заявиха, че са си върнали киевското предградие Ирпен,
Коментари Харесай

Ирпен пак е под контрола на Украйна, Москва обяви кога е възможно да използва ядрено оръжие

" Украинските сили обявиха, че са си върнали киевското предградие Ирпен, което беше заето от съветските сили ", съобщи " Асошиейтед прес ", базирайки се на кмета на региона.

Александър Маркушин сподели през вчерашния ден, че градът му " е освободен ", само че предизвести жителите му, че към момента за тях е доста рисково да се върнат там, заяви Би Би Си. Ожесточените боеве за Ирпен продължаваха от февруари.

Висши американски военни оповестиха през вчерашния ден, че по техни данни украинците са си върнали градчето Тростянец, южно от Суми в източната част на страната.

Междувременно бе обявено, че Русия е атакувала с ракети още един склад с гориво в северозападна Украйна.

Атаката е осъществена в Ровненска област, написа в Телеграм регионалният шеф Витали Ковал.

На място са пристигнали отряди на Гражданска отбрана, само че поради оповестената въздушна паника жителите са призовани да останат в убежищата.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи в следващото си видео послание, оповестено в ранните часове на деня в Телеграм, че макар някои военни победи на Украйна в спора ѝ с Русия, ситуацията е с напрежение.

Зеленски сподели, че украинците са освободили град Ирпен край Киев, както по-рано заяви и неговият кмет.

" Въпреки това не престават боевете в други елементи на страната, рано е да се приказва за сигурност в тази нейна част ", предизвести той.

" Руските войски не престават да управляват северната част на Киевска област, " имат запаси и жива мощ ", сподели той.

" Много мъчно " остава ситуацията в Чернигов, Суми, Харков, Донбас и южните украински области, съобщи Зеленски.

Русия ще прибегне до нуклеарно оръжие единствено при " опасност за съществуването " на страната

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи в изявление за американската телевизия Пи Би Ес (PBS), че Русия ще прибегне до потребление на нуклеарно оръжие само при положение на " опасност за съществуването " на страната, а не вследствие на сегашния спор с Украйна, съобщи " Ройтерс ".

По думите на Песков съветската страна " не се съмнява, че дилемите на специфичната военна интервенция в Украйна ще бъдат осъществяване ", съобщи ТАСС.

" Но както и да приключи интервенцията, това, несъмнено, не е съображение за потребление на нуклеарно оръжие. Имаме идея за сигурност, в която доста ясно е казано, че единствено при положение на опасност за съществуването на страната, на нашата страна, можем да използваме нуклеарно оръжие. И ние в действителност ще използваме нуклеарно оръжие за унищожаване на опасност за съществуването на нашата страна ", сподели Песков.

На въпрос дали Русия ще спре доставките на газ за Европа, в случай че Европейски Съюз откаже да заплаща за доставките в рубли, Песков отговори: " Няма заплащане - няма газ ", само че добави, че Русия още не е взела дефинитивно решение по какъв начин да реагира, в случай че европейски страни откажат да заплащат в съветската валута, отбелязва " Ройтерс ".

" Когато научим какво е окончателното решение на Европа, ще проучим какво може да се направи. Но несъмнено нямаме желание да се занимаваме с щедрост в това отношение, " да пращаме гратис газ за Западна Европа ", съобщи представителят на съветския президент.

Междувременно енергийните министри на страните от Г-7 отхвърлиха настояванията на Москва за заплащания в рубли, напомня " Ройтерс ", цитирайки немския министър на стопанската система и отбраната на климата Роберт Хабек.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР