Уимбълдън, осминафиналНовак Джокович – Тим ван Райтховен6-2, 4-6, 6-1, 6-2Новак

...
Уимбълдън, осминафиналНовак Джокович – Тим ван Райтховен6-2, 4-6, 6-1, 6-2Новак
Коментари Харесай

Джокович бе затруднен, но записа 25-а поредна победа на Шампионата


Уимбълдън, осминафинал

Новак Джокович – Тим ван Райтховен 6-2, 4-6, 6-1, 6-2

Новак Джокович усили серията си от следващи победи на Уимбълдън на 25, класирайки се за четвъртфиналите на шампионата след триумф над Тим ван Райтхове. Макар да бе считан за корав новобранец преди дуела, международният №104 заслужи аплодисментите на публиката на Централния корт, затруднявайки съществено 20-кратния „мейджър“ първенец в първите два сета. В последна сметка обаче опитът и класата на Джокера си проличаха и той не позволи сензация.

Следващият му конкурент ще бъде Яник Синер, който в профил Карлос Алкарас след зрелищна борба. Предстоящият четвъртфинал на Уимбълдън ще бъде 13-и в кариерата на Джокович, с което той заема трето място в класацията по този индикатор. Пред него са единствено Роджър Федерер (18) и Джими Конърс (14).

Ван Райтховен записва повече асове (20-7) и уинъри (41-28), само че за сметка на това Джокович направи по-малко двойни (2-5) и непредизвикани неточности (19-53) от своя конкурент. Сърбинът завоюва 75% от точките си на първи сервис (46/61), само че сподели съществени съмнения при възможностите си за пробив, оползотворявайки единствено шест от седемнадесет (35%). Това обаче се оказа изцяло задоволително, защото Ван Райтховен стигна до четири брейкпойнта, от които осъществя един (25%).

Джокович съумя да пробие още първоначално и да натрупа стабилен задатък от 3-0. Резултатът обаче заблуждаваше, защото Ван Райтховен показва изумителна игра в отбрана, като в третия гейм даже имаше две благоприятни условия да върне брейка. Световният №104 имаше още един късмет за пробив при 4-2, само че Джокович още веднъж избегна заплахата и завоюва подаването си. Последва още един доста дълъг и оспорван гейм, в който Ван Райтховен избави сетбол, само че в последна сметка лидерът на схемата откри метод да стигне до нов брейк и да завърши сета при 6-2.

Доброто показване в откриващия сет даде голяма доза самочувствие на нидерландеца и той стартира да играе доста по-офанзивно. Роденият в Розендаал тенисист все по-често излизаше на мрежата, като в това време блок ретурът му създаваше съществени компликации на първенеца. Това оказа помощ на Ван Райтховен да осъществя първия пробив в сета, който по-късно затвърди за 5-3.

Джокович понижи резултата, а в десетия гейм избави сетбол. След това обаче сърбинът направи голям брой нетипични за него неточности и пропиля цели четири шанса за пробив. От своя страна Ван Райтховен пропусна още един късмет да завърши сета, само че малко по-късно стигна до нова опция, която оползотвори с безукорен ас и завоюва втория сет с 6-4.

Радостта на нидерландеца обаче не продължи дълго. В третия сет Джокович сподели най-хубавата си версия, като бекхендът мъ възвърна нормалната си заостреност, като в това време сърбинът все по-често успяваше да изненада съперника си с къси топки и прехвърлащи удари. След по-малко от половин час игра Джокера водеше с 5-0 и пред него се откриха два поредни сетбола.

Те обаче бяха избавени от Ван Райтховен, който след това отрази и трети сетпойнт и прекъсна серията на съперника си. Джокович обаче въобще не загуби хладнокръвие и в идващия гейм пласира три аса, спечелвайки изрично третата част с 6-1.

Непредизвиканите неточности на Ван Райтховен зачестиха и Джокович се възползва оптимално от това, пробивайки за 2-0 в четвъртия сет. Малко по-късно нидерландецът избави брейкпойнт и редуцира пасива си до 3-2, само че от този миг нататък международният №3 изцяло владееше самодейността. Джокович контролираше разиграванията с отлични офанзиви от главната линия и завоюва идващите три гейма на 15, завършвайки мача с грациозен форхенд уинър по правата за крайното 6-2, 4-6, 6-1, 6-2 след 2 часа и 39 минути игра.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР