Уимбълдън обяви, че забранява участието в турнира през тази година

...
Уимбълдън обяви, че забранява участието в турнира през тази година
Коментари Харесай

Официално: Без тенисисти от Русия и Беларус на Уимбълдън


Уимбълдън разгласи, че не разрешава присъединяване в шампионата през тази година на тенисисти от Русия и Беларус. Причината е нашествието на Русия в Украйна и поддръжката към войната от страна на Беларус. Решението бе обявено посредством особено изказване на ръководствоото на All England Club. Най-популярният тенис шампионат е първият, който постанова сходна възбрана на спортистите от двете страни.

Това решение значи, че огромен брой от звездите в спорта няма да могат да вземат участие на „ свещената трева “. Сред тях са двама тенисисти от топ 10 при мъжете в лицето на Даниил Медведев и Андрей Рубльов плюс намиращите се в топ 30 Карен Хачанов и Аслан Карацев. При дамите няма да забележим международната №4 Арина Сабаленка, която бе полуфиналистка в Лондон през предходната година, както и другата звезда от Беларус – някогашната №1 Виктория Азаренка. Рускините в топ 40 са пет, като най-високоранкирана е №15 Анастасия Павлюченкова.

След експлоадирането на войната тенис организациите реагираха като не разрешиха присъединяване на Русия и Беларус в отборни надпревари. Международните шампионати в двете страни бяха анулирани, а тенис федерациите изключени от ITF. Самите тенисисти обаче продължиха да се състезават, въпреки и като „ неутрални “ спортисти, без никакви знаци на страните им.

В същото време украински тенисисти призоваваха за цялостна възбрана за присъединяване на състезатели от Русия и Беларус. Подобно нещо не е казус и е реалност в други спортове.

Ръководителите на ATP и на WTA отхвърлиха да подхващат сходни ограничения като споделиха, че съветските и беларуски тенисисти не са отговорни за дейностите на политиците в техните страни. Освен това част от тях като Андрей Рубльов и Анастасия Павлюченкова се оповестиха ясно срещу войната.

„Бихме желали да изразим поддръжката си към всички, наранени от войната в Украйна. Споделяме всеобщото отрицание към незаконните дейности на Русия и деликатно обмислихме обстановката в подтекста на нашите задължения по отношение на играчите, общността и публиката в качеството си на английска спортна институция. Предвид репутацията на Уимбълдън и Англия по света, наша отговорност е да подпомогнем напъните на държавното управление, бизнеса, спортната и изобретателна промишленост да лимитират във допустимо най-голяма степен световното въздействие на Русия“ – гласи изказването на All England Club.

„Поради тази причина нашето желание, въпреки и с голяма горест, е да откажем поръчките за присъединяване на Уимбълдън 2022 на всички тенисисти от Русия и Беларус“.

Шампионатът няма да е единственият шампионат, който ще затвори вратите си за съветските и белоруските играчи. От Lawn Tennis Association обявиха, че възбраната ще важи за всички шампионати на територията на Англия. Организаторите обаче прецизират, че в случай че политическата конюнктура се промени до началото на юни, решението може да бъде преразгледано.

Очакванията са Уимбълдън да остане изключение във връзка с сходна възбрана. Ролан Гарос към този момент разгласи, че не възнамерява сходни дейности. Такива не се чакат и от US Open.

Уимбълдън не е забранявал присъединяване на спортисти от обособени страни от годините след Втората международна война. Тогава състезатели от Германия и Япония нямат право да вземат участие в шампионата.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР