Учредява се Български ВиК холдинг“ ЕАД – София, той ще

...
Учредява се Български ВиК холдинг“ ЕАД – София, той ще
Коментари Харесай

Учредява се „Български ВиК холдинг“ с капитал от 1 млрд. лв.

Учредява се „ Български ВиК холдинг “ ЕАД – София, той ще е напълно държавна благосъстоятелност с капитал от 1 милиард лв.. Това разгласи министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова при започване на постоянното държавно съвещание.

Холдингът, който ще е под ръководството на министъра на районното развиване и благоустройство, би трябвало да усъвършенства ръководството на ВиК сдруженията. Той ще дефинира и надзирава вложенията им, само че няма да разпорежда публични поръчки поради разпоредбите за достъп до еврофондовете за околна среда.

„ Той ще се образува посредством парична вноска от страната. Средствата ще бъдат предоставени от централния бюджет за 2020 година по бюджета на Министерство на регионалното развитие “, добави министър Петя Аврамова.

„ Българският ВиК холдинг “ ще е с предмет на активност придобиване и ръководство на присъединяване в сдружения от бранш ВиК и сдружения, свързани с създаване, ремонт и реорганизация на ВиК инфраструктура.

„ Създаването на ВиК холдингът би трябвало да попречи на възникването на проблеми с водата като в Перник “, разяснява икономическият министър Емил Караниколов.

„ Досега доста градове съзнателно не желаеха да вършат водни планове. До идната сряда да бъде квалифициран мораториум върху износа на питейна вода и да се ограничи подаването на вода към водноелектрическите централи “, съобщи министър председателят Бойко Борисов.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР