Учители вземат с 200 лева по-висока пенсия от максималната, която

...
Учители вземат с 200 лева по-висока пенсия от максималната, която
Коментари Харесай

Тази професия в България получава по-висока пенсия и от макс...

Учители вземат с 200 лв. по-висока пенсия от оптималната, която сега е 1440 лв.. Това съобщи Янка Такева, ръководител на Синдиката на българските учители, представена от " Телеграф ".

Причината да чупят тавана е, че вземат добавка от Учителския пенсионен фонд. Така дългогодишни преподаватели у нас си докарват на старини по 1640 лв..

През 2021 година учителите получават право на пенсия за застрахователен стаж и възраст при навършване на възраст 58 години и 8 месеца от дамите и 61 години и 4 месеца от мъжете и училищен застрахователен стаж 25 години и 8 месеца за дамите и 30 години и 8 месеца за мъжете.

Хората, отдадени на тази специалност, имат три благоприятни условия, дадени им от Кодекса за обществено обезпечаване. Първата е да се възползват от опцията за ранно пенсиониране, само че до навършване на годините, нужни за пенсия от най-масовата трета категория труд, вземат заплащане, понижено с 0.1 % за всеки недостигащ месец.

Данните на Национален осигурителен институт, предоставени на изданието, демонстрират, че този вид са избрали 1857 учители.

Друга алтернатива е когато преподавателите са изпълнили изискването за години по всеобщата трета категория труд, нямат нужния стаж, само че са работили задоволително за учителска пенсия.

Тогава стартират да получават заплащане, изчислено върху насъбрания до момента застрахователен стаж. То се изплаща в цялостен размер от учителския пенсионен фонд до навършване на възрастта за пенсия при недостигащ застрахователен стаж. След това възнаграждението за напреднала възраст се поема от Национален осигурителен институт.

Само 25 индивида са се възползвали от тази опция, демонстрират данните на осигурителния институт.

Най-много учители избират да излязат в подобаващ отдих по всеобщата трета категория труд. За 2021 година това става при навършени 61 година и 8 м. и 36 година стаж за дамите и 64 година и 4 м. и 39 година стаж за мъжете.

Избирайки тази алтернатива, учителите употребяват добавка към главното си заплащане за напреднала възраст от Учителския пенсионен фонд. Те в размер 0,33 на 100 от пенсията за всеки месец, за който има осигурителна вноска във фонда след придобиване на правото на учителска пенсия.

По данни на Национален осигурителен институт това са 30 850 учители. От тях единствено на 150 индивида изплатеният размер сбора на пенсията плюс всички типове добавки е по-голям или еднакъв на тавана на пенсията, оповестиха от
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР