Учители и съученици на 15-годишния Филип, който беше убит на

...
Учители и съученици на 15-годишния Филип, който беше убит на
Коментари Харесай

15-годишният Филип и Явор, пометен с годеницата си на бул. “Сливница“, са учили в едно училище

Учители и съученици на 15-годишния Филип, който беше погубен на пешеходна пътека в центъра на София в събота, се събраха пред 32-ро СУИЧЕ „ Св. Климент Охридски “ в символ на поддръжка към фамилията на починалото дете.

Филип е учил там до 7-и клас. Неговата класна - Радка Караджова, го разказа като паметен и необикновен човек.

„ Филип е прелестен човек. Той ще си остане прелестен човек, не мога да приказвам в минало време “, сподели Караджова пред bTV.

Тя е класен началник в този момент и на сестрата на Филип. „ Ще създадем всичко допустимо тя и неговото семейство да знаят, че не са сами. Това са нашите деца “, сподели още Караджова.

По думите ѝ в учебно заведение са научили децата по какъв начин да се пазят, само че те би трябвало да бъдат научени и по какъв начин да " не са тези в колите ".

" Трябва да ги учим, че отговорността не е единствено за техния живот, тъй като те не са сами. Трябва да се грижат за обществото, тъй като са част от него “, споделя учителката.

Освен за законодателни промени тя прикани и за гражданска отговорност. „ Трябва да се работи с хората, да осъзнаят, че те би трябвало да спрат това. Каквото и материално да им бъде отнето, в никакъв случай няма да върнат това, което те лишават “, сподели тя.

Момчето не е единствената жертва на пътя от това учебно заведение. Възпитаник на същото образователно заведение е бил и Явор, който почина на пешеходната пътека на бул. „ Сливница “ дружно с приятелката си Ани. Те бяха пометени от водач, който е карал прекомерно бързо по отношение на позволената скорост.

Директорът на учебното заведение Нели Костова разяснява, че безумието по пътищата би трябвало да спре. „ И Явор, и Филип са прелестни младежи. Те няма да станат татковци, в никакъв случай. Това безумство би трябвало да се спре. Ежечасно ставаме очевидци на неспазване на разпоредбите за придвижване “, сподели Костова.

По думите й началото на образователната година ще бъде доста мъчно за тях, с децата ще беседват и психолози.

Училището провежда и шествие в памет на Филип. То ще се организира на 14 септември.

Очаква се през днешния ден съдът да гледа мярката за неотклонение на 37-годишния пийнал водач, който блъсна и умъртви 15-годишното момче.

 Шофьорът е хващан на пътя в нарушаване и преди. 37-годишният лидер сяда за кормилото пийнал, директно откакто взима брошура през 2005 година. Тогава е санкциониран с 500 лева Има още 3 нарушавания на пътя от друго естество – през 2010 година, 2018 година, 2020 година, 2023 година

„ Първото и последното са за шофиране след приложимост на алкохол, което се квалифицира като закононарушение “, разяснява по Нова тв Мария Ботева, гл. контрольор „ Пътна полиция “.

„ Над 2 на 1000 алкохол в кръвта – ти не знаеш какво се случва зад кормилото на автомобила. Как може изобщо някой да си разреши да сяда да кара по този начин? “, това разяснява Лъчезар Близнаков от „ Пътна полиция “ по бТВ.

Според специалистите при такава централизация на алкохол в кръвта, няма човек, който може да има съответна преценка за обстановката.

„ Шофьорите се плашат повече, че ще им вземем колата, в сравнение с, че ще убият човек на пътя “, сподели още Близнаков във връзка измененията, които регламентират колите на пияните водачи да бъдат отнемани.

Според него новите правила дават резултат и единствено от 8 август до момента случаите на пияни водачи са намалели с 343 или по думите му това съставлява „ 3 пъти по-рязко понижаване, в сравнение с през цялата година “.

За 18 ч. довечера е плануван следващ митинг пред Министерство на вътрешните работи.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР