Училищните настоятелства нямат право да организират платени курсове в сградите

...
Училищните настоятелства нямат право да организират платени курсове в сградите
Коментари Харесай

Училищните настоятелства нямат право на платени курсове и принудителни дарения, напомни министърът

Училищните настоятелства нямат право да провеждат платени курсове в постройките на учебните заведения и да се разпореждат с приходите от тях. Нито управленията на учебните заведения, нито настоятелствата могат да взимат решение за събиране на суми от родителите на учениците.

За това припомня в писмо до кметовете, районните просветителни ръководства и ръководителите на общински учебни заведения и детски градини просветителният министър Красимир Вълчев преди началото на образователната година, заяви " Офнюз ".

Писмото на просветителния министър, разпратено от шефа на РУО-Варна
Документът е с дата 11 септември - два дни преди Вълчев да разгласи, че е сезирал Министерството на финансите да ревизира активността на настоятелството на Софийската математическа гимназия (СМГ). Училището, което и тази година одобри учениците с най-голям бал от кандидатстването след 7-ми клас, се оказа в центъра на публичен скандал, откакто в разгара на лятото шефът Антони Стоянов уволни няколко учители, а родители и възпитаници свикаха митинги с искане за връщането им. В края на лятната почивка шефът беше уволнен, а назначената краткотрайно на поста Зоя Стоянова направи стъпки за връщането на сътрудниците си на работа.

Кой да провежда курсовете и да получава таксите

Споровете към дейностите на шефа повдигнаха още един въпрос - за метода, по който гимназията се разпорежда с приходите от курсовете по математика. СМГ, която от години има славата на най-хубавото учебно заведение за проучване на математика в България, провежда в извънучебно време курсове за възпитаници в разнообразни възрасти, а плащаните от родителите суми се оформят като доходи за настоятелството.

По време на чуване в парламентарната просветителна комисия по-рано този месец министър Красимир Вълчев разгласи, че част от учебните настоятелства са се трансформирали в черни каси. Той упрекна настоятелството на СМГ, че непозволено е правило стопанска активност в общински парцел и че е разполагало с парите от курсовете по математика, които би трябвало да се разпределят от учебното заведение. На същата полемика представител на учебното настоятелството на СМГ сподели, че през 2016 година организацията е дала 200 хиляди лева за поправки, възобновяване на материалната база в гимназията, както и за възнаграждения на учителите, които дават уроците по математика. Практика за образуване на курсове и школи в извънучебно време, плащани в касата на настоятелствата, има и в други учебни заведения в София.

В писмото, получено при започване на образователната година, министърът припомня, че учебните заведения, а не настоятелствата имат право да провеждат курсове. Причината - настоятелствата са юридически лица с нестопанска цел, създавани за подкрепяне активността на просветителната институция и по закон могат да правят стопанска активност единствено като спомагателна, а спомагателните уроци по даден предмет не може да бъде несъмнено като такава.

От друга страна, постройките на учебните заведения са обществена държавна или общинска благосъстоятелност, чието ръководство е делегирано на управленията на учебните заведения. Директорите могат да дават на настоятелствата помещение за организационни действия, само че няма правно съображение за потребление на част от учебния парцел от страна на настоятелството за образуване на стопанска активност, показва в Красимир Вълчев.

" Обучителните действия за разширение на знанията и уменията на учениците от образователния проект са присъщи на просветителните институции и следва да се провеждат от тях ", се споделя в документа. Министърът добавя, че законова опция учебните заведения да имат доходи от сходни курсове ще бъдат заложени в бъдещия държавен учебен стандарт, който би трябвало да бъде признат съгласно закона за предучилищното и учебно обучение.

Приетите от Столичния общински съвет през април правила за реализиране на извънкласни действия плануват учебните заведения да наемат компании, като афишират авансово конкурс. Така родителите заплащат на компаниите такса за присъединяване на децата, а търговецът внася в касата на учебното заведение наем за употребяваните пространства.

Да дариш не е обвързване

В писмото си Красимир Вълчев обръща внимание на управленията на общинските и държавни учебни заведения и детски градини, че безплатното обучение включва и правото за потребление на материалната база на поверените им образователни заведения, без заплащане на спомагателни такси: " Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали, консумативи, възстановяване на материалната база и настоящи разноски няма правно съображение ".

Министърът акцентира, че набирането на средства под форма на дарения за настоятелствата би трябвало да става на при съблюдаване на правилото за доброволност и персоналната воля на донора. " Взимането на решение от органите на настоятелството или от управлението на учебното заведение за събиране на избрана сума, като подаяние от всички родители, не е в сходство с доброволния темперамент на дарителството ", написа министърът. Практиката за събиране на дарения е необятно публикувана в учебните заведения и детските градини, като под тази форма се събират пари освен за материали и поправки, само че и за други действия, като наемане на фелдшер в учебното заведение, да вземем за пример.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР