Ректорите на държавните висши училища написаха общо отворено писмо до

...
Ректорите на държавните висши училища написаха общо отворено писмо до
Коментари Харесай

Всички държавни университети спират работа на 20 май

Ректорите на държавните висши учебни заведения написаха общо отворено писмо до служебния министър председател Димитър Главчев. Те оповестиха, че от 20 май стартират протестни дейности на всички висши учебни заведения до края на семестъра (протестите ще се показват в стъпаловидно повишаване на дните, в които висшите учебни заведения няма да работят). В тези дейности може да бъде включено и действително блокиране на основни артерии в страната.

„ На 20 май 2024 година всички държавни български университети и част от частните университети предупредително няма да отворят порти, като изключение ще се направи само за действия със незабавен и наложителен темперамент ”, написа в писмото им.

„ В навечерието на най-светлия за академичната общественост празник – 24 май, Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност, сме принудени да се обърнем към цялата общност в следващ опит да бъдем чути и разбрани ”, написа в писмото на ректорите на държавните висши учебни заведения в България.

Те акцентират, че преподавателите, учените и чиновниците в администрацията на висшите учебни заведения са гръбнакът, които образува така наречен „ хайлайф на нацията “. Желанието им е грижата за българската просвета и обучение да е изведена като главен народен приоритет в политиките на страната.

„ През последните три години средствата от брутния вътрешен артикул, планувани за финансиране на българските университети, фрапантно понижават. Трудовите хонорари на преподаватели, асистенти, доценти и професори са унизително ниски и неконкурентни по отношение на тези на лица, заемащи позиции, изискващи не толкоз висок учебен и интелектуален ценз (и несъпоставими с възнагражденията на сътрудниците от Европейските просветителни институции) ”, се споделя в писмото на ректорите.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР