Учениците, чиито родители отказват да бъдат тествани за коронавирус, ще

...
Учениците, чиито родители отказват да бъдат тествани за коронавирус, ще
Коментари Харесай

Учениците, които не се тестват, остават на онлайн обучение

Учениците, чиито родители отхвърлят да бъдат тествани за ковид, ще се образоват отдалечено. Това заяви министърът на образованието проф. Николай Денков в понеделник. Ако не може да се обезпечи хибридно образование, то учителите ще би трябвало да имат обособени занимания с двете групи деца: в присъствено и отдалечено образование.

По думите му това е методът да се обезпечи безвредна среда в учебните заведения при актуалната висока заболеваемост в страната.

Новината пристигна на фона на митинги на родители против тестването.

Денков разяснява, че не схваща митингите за тестването на учениците.

“Ако родителите желаят да вкарат децата в учебно заведение, без проби, ние ще продължим да усилваме заболеваемостта по неуправляем метод. Ситуацията е извънредно рискова, децата не са ваксинирани, а Делта разновидността ги разболява”, съобщи Денков.

Тестовете на учениците ще бъдат правени или от родителите, или от учителите. Учителите ще вършат тестванията, единствено в случай че са задоволително лесни. Иначе, в случай че пробата е по-труден, ще би трябвало да се прави вкъщи”, изясни Денков. Той добави, че ще се разчита на самосъзнанието на родителите да бъдат правилни.

Денков сподели също, че след учениците от 1 до 4 клас се обмисля да се върнат тези от 5 до 7 и 12 клас.

Същевременно родители и учители излязоха на митинг в понеделник в символ на противоречие децата да бъдат тествани като изискване да се върнат в присъствена форма на образование. Те не са съгласни децата, чиито родители откажат тестване, да преминат единствено на отдалечено образование. Според тях тестванията не са надеждни и няма да решат казуса с пандемията.

Протестното шествие стартира в 15 часа пред входа на НДК и продължи до Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и президентството. За малко беше блокирано придвижването по бул. " Цар Освободител ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР