Учените вярват, че бъдещото на компютрите е в цялостните изчислителни

...
Учените вярват, че бъдещото на компютрите е в цялостните изчислителни
Коментари Харесай

Изобретиха процесор на база ДНК молекули


Учените имат вяра, че бъдещото на компютрите е в цялостните изчислителни решения на база ДНК
(снимка: CC0 Public Domain)

ДНК изчисленията се преглеждат като една от технологиите, които ще трансформират компютърната промишленост в бъдеще. Екип от откриватели от Националния университет Инчхон в Южна Корея е създал относително елементарен процесор, основан на ДНК молекули. Учените имат вяра , че такива чипове ще заменят обичайните силициеви процесори.

Използването на ДНК молекули в софтуерното поле нормално се преглежда като средство за предпазване на информация. Изследователи опитват с ДНК, с цел да основат решения за предпазване с огромен потенциал. Такива артикули обаче имат проблеми със скоростта на четене и запис на данните, защото съхранението на информация в ДНК работи по самобитен принцип и изисква нови подходи към данните.

Така откривателите стигат до извода, че решението на казуса може да бъде процесор, основан на ДНК молекули, който ще работи на същия принцип като устройствата за предпазване на база ДНК. Именно такова устройство са създали корейските учени.

Новата технология на екипа от Националния университет Инчхон употребява ДНК молекули за осъществяване на елементарни калкулации, излиза наяве от в издание на Американското химическо общество. Устройството е направено под формата на чип, наименуван Microfluidic Processing Unit (MPU). Първият първообраз на MPU може да извършва съществени логичен интервенции в компютрите като AND, OR, XOR и NOT, които са много елементарни, само че това е голям скок напред.

ДНК-базираният чип се ръководи от външни итнструменти, включително компютри и телефони
(илюстрация: ACS Publications)

Преди това откривателите трябваше ръчно да трансформират комплицирани конфигурации в реакционни тръби, с цел да извършат всяка ДНК операция. Този метод беше доста муден и неудобен. MPU прави всички калкулации автоматизирано благодарение на 3D принтер. Това понижава сложността и отваря пътя за основаване на действителен процесор, основан на ДНК молекули.
още по тематиката
Учените управляват чипа от компютър, само че твърдят, че ръководството може да се направи и от смарт телефон. Това значи, че към момента са нужни външни принадлежности за ръководство.

Разработчиците заявяват, че „ бъдещите проучвания ще се концентрират върху основаване на цялостни изчислителни решения на база ДНК – с ДНК логаритми и ДНК предпазване ”.

Изследователите настояват, че с толкоз безапелационно доказателство за жизнеспособността на концепцията, която те показват, бъдещето на ДНК-базираните процесори може да се случи доста скоро.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР