Учените от Университета на Източна Англия са една стъпка по-близо

...
Учените от Университета на Източна Англия са една стъпка по-близо
Коментари Харесай

Учени правят пробив за лечение на рак от „следващо поколение“

Учените от Университета на Източна Англия са една стъпка по-близо до основаването на ново потомство светлинно задействани медикаменти за рак.

Футуристично звучащото лекуване ще работи посредством включване на LED светлини, вградени покрай израстък, което по-късно ще задейства биотерапевтични медикаменти.

Новият способ на лекуване ще бъде точно ориентиран и по-ефективен от сегашните най-съвременни имунотерапии против рак.

Ново проучване, оповестено в Nature Chemical Biology, разкрива научната основа зад тази новаторска концепция. То демонстрира по какъв начин екипът на Университета на Източна Англия е основал фрагменти от антитела, които освен се „ сливат " с задачата си, само че също по този начин се задействат от светлина.
Това значи, че в бъдеще имунотерапевтичните лекувания могат да бъдат проектирани да нападат туморите по-прецизно от всеки път.

Главният откривател на това изследване, dr. Amit Sachdeva от химическия факултет на Университета на Източна Англия, споделя: „ Настоящите медикаменти за рак, като химиотерапията, убиват раковите кафези, само че могат също по този начин да увредят здравите кафези в тялото ви които се разделят бързо, като кръвни и кожни кафези. Това значи, че те могат да причинят нежелани реакции, в това число загуба на коса, възприятие на отмалялост и гадене, а също по този начин излагат пациентите на нараснал риск от заразяване с инфекции.

„ Следователно има доста огромен блян за основаване на нови лекувания, които са прицелни и нямат тези нежелани странични резултати.

" Няколко антитела и фрагменти от антитела към този момент са създадени за лекуване на рак. Тези антитела са доста по-селективни от цитотоксичните медикаменти, употребявани в химиотерапията, само че те към момента могат да причинят тежки странични резултати, защото целите на антителата участват и върху здрави кафези. "

Сега екипът на Университета на Източна Англия е основал един от първите фрагменти на антитела, които се свързват и образуват ковалентна връзка с задачата си - при облъчване с Ултравиолетова светлина със характерна дължина на вълната. dr. Amit Sachdeva споделя още: „ Ковалентната връзка е малко, като разтопяването на две части пластмаса и сливането им дружно. Това значи, че молекулите на лекарството могат да вземем за пример да бъдат непрекъснато закрепени към тумора.

Комбинация от лекарства може да усили преживяемостта измежду пациенти с рак на белия дроб

Ново лекарство за пациенти с мултиплен миелом

Ново лекуване за резистентни на имунотерапия пациенти с рак

Захарни молекули като цел в лекуването на рак

Ново лекарство за имунотерапия на хоризонта

„ Надяваме се, че нашата работа ще докара до създаването на нов клас точно ориентирани биотерапевтици, реагиращи на светлина. Това би означавало, че антителата могат да се задействат на мястото на тумора и ковалентно да се придържат към задачата си при светлинно активиране.

„ С други думи, бихте могли да активирате антитела да нападат туморните кафези, посредством лъчение на светлина - или непосредствено върху кожата, при положение на рак на кожата, или като употребявате дребни LED светлини, които могат да бъдат вградени на мястото на тумора в тялото. Това би разрешило лекуването на рака да бъде по-ефективно и целеустремено, тъй като значи, че единствено молекули наоколо до тумора ще бъдат задействани и по този начин няма да се засегнаъ други кафези.

„ Това евентуално би понижило страничните резултати за пациентите и също по този начин би подобрило времето за престой на антителата в организма. Новият способ е подобаващ за болести, като рак на кожата или където има стабилен израстък, само че не и за рак на кръвта, като левкемия.

„ Разработването на тези фрагменти от антитяло не би било допустимо без пионерска работа от няколко други проучвателен групи по целия свят, които създадоха и усъвършенстваха способи за характерно включване на неестествени аминокиселини в протеини, намиращи се в живи кафези. Ние използвахме някои от тези способи за характерно инсталиране на неповторими светлочувствителни аминокиселини във фрагменти на антитела. "

Ако откривателите съумеят в идващите стадии от работата си, те се надяват да видят " идващото потомство " светлинно задействани имунотерапии, употребявани за лекуване на пациенти с рак в границите на 5 до 10 години.

Източник: https://medicalxpress.com/
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР