Учените от цял свят следяха хора, които са се излекували

...
Учените от цял свят следяха хора, които са се излекували
Коментари Харесай

Проф. Радостина Александрова: Със застудяване на времето е възможно ковид да се активизира

Учените от целия свят следяха хора, които са се излекували от Ковид-19. Израелският колектив още тогава разпознава антитела при такива пациенти. Тези две антитела се свързват с консервативна част във вируса. Могат да се разпознаят и да обезвреждат разнообразни разновидности на ковид. Подобни антитела биха били извънредно потребни при хора със съществени имунни дефицити. Това сподели за Bulgaria ON AIR вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова.

Тя разясни, че моноклоналните антитела се получават по биотехнологичен и даже генно-инженерен път - скъпа технология. Антителата са скъпи и е нужно време, с цел да бъдат създадени в огромни количества.

" Няма по какъв начин да анулират имунизациите, тъй като те служат за профилактика и са доста по-подходящи. Но при хора, които мъчно биха построили имунен отговор, даже да бъдат имунизирани, антителата биха разширили спектъра на разновидностите на вируса, против които биха били ефикасни ", акцентира проф. Александрова.

По думите ѝ е най-добре имунизацията и лекуването да вървят дружно. А новите ваксини са два типа и работят против разнообразни разновидности на ковид. Те обаче може да бъдат поставяни единствено на хора, които са получили първична доза на имунизация.

" Това са РНК ваксини на Pfizer и Moderna. Половината от РНК кодира S-белтъка на изходния вид на вируса, който потегля от Ухан. Другата половина кодира S-белтъка на BA.1 разновидността. Количеството на тези белтъци е два пъти по-малко и по тази причина биха се употребявали при хора, които към този момент са имунизирани и имат основан имунитет. Идеята е той да бъде заздравен и уголемен ", сподели още проф. Александрова.

Тя добави, че в света са сложени над 13,6 милиарда дози ваксини, а над 600 млн. души публично са преболедували. Огромна част от популацията на планетата има задоволителна отбрана против тежко боледуване и гибел, само че не по този начин стои въпросът във връзка с инфектирането, стана ясно от думите на проф. Александрова.

" СЗО изрече съмнение, че със захлаждане на времето е допустимо вирусът да се засилва. На едно и също място постоянно идната вълна се провокира от вирус, който генетично е друг. Вирусът продължава да се популяризира и да се трансформира, изцяло обикновено е да се появят нови разновидности ", съобщи проф. Александрова.

В Карловско пък са застрашени от Хепатит А след наводненията и замърсяването. В обитаемоте места там стартира имунизация против тетанус, дифтерит и коклюш на всички искащи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР