Учените най-накрая намериха обяснение за мистериозното увеличение на метан в

...
Учените най-накрая намериха обяснение за мистериозното увеличение на метан в
Коментари Харесай

Oбясниха мистериозното увеличение на метан в атмосферата през 2020 г.

Учените най-сетне откриха пояснение за мистериозното нарастване на метан в атмосферата през 2020 година, съобщи Агенция Франс Прес.

Причините за това са по-влажните и по-топли условия в някои райони, само че също по този начин, по подигравка на ориста, и намаляването на излъчванията на замърсяващ газ, излиза наяве от ново изследване.

Изследователите бяха сюрпризирани от внезапното нарастване на концентрацията на метан в атмосферата през 2020 година, макар въведените ограничавания поради пандемията от КОВИД-19.

Забавянето на икономическата интензивност в действителност докара до спад в отделяния от промишлеността метан.

В проучване, оповестено в списание " Нейчър " и ръководено от професор Шушъ Пън от Пекинския университет, интернационален екип от учени откри ключа към енигмата. 

Първият фактор са по-ниските равнища през 2020 година на хидроксилни радикали - главният отговорник за намаляването на метана в атмосферата.

Хидроксилните радикали, които са в извънредно дребни количества и с дълготрайност на живота по-малко от секунда, " незабавно щом видят нещо, го изяждат и изчезват ", изяснява френският откривател Филип Сие, който управлява изследването в границите на Лабораторията за климат и науки за околната среда.

Но тези почистващи суперсили са свързани с излъчванията на азотни оксиди (NOx)- замърсители, отделяни главно от транспортните средства. По време на пандемията количествата им понижиха. Следователно учените стигат до един абсурд: когато замърсяването понижава, метанът се усилва.

Вторият фактор е обвързван с увеличението на естествените излъчвания на метан от влажните зони. Микроорганизмите в блатата или торфищата създават този газ.

Тези региони са " доста чувствителни към климата ", показва изследователката Мариел Соноа. " Микроорганизмите създават повече метан в по-топъл и мокър климат ".

През 2020 година по-влажните и по-топли условия в северните високи географски ширини и в тропиците в северното полукълбо са причина за по-високото равнище на метан, е мнението на експертите.

Проучването също по този начин показва парадоксалния резултат от намаляването на замърсяването. " Когато спаднат излъчванията на азотните оксиди с към 20 %, може да се усили метанът два пъти по-бързо и това ни изненада доста ", добавя Филип Сие.

Метанът е обект на изключително внимание в битката против климатичните промени, защото даже и в случай че има дълготрайност на живота в атмосферата доста по-кратка (около 10 години) от въглеродния диоксид, неговата затопляща мощ е доста по-висока: 28 пъти повече за 100 години. Той е виновен за към една трета от световното стопляне след индустриалната гражданска война.

Неговите излъчвания са най-вече (60 процента) свързани с човешката активност, като индустрия с изкопаеми горива, селско стопанство, добитък, боклуци. Останалото идва от влажните зони, отбелязва Агенция Франс Прес.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР