Учени предвиждат мрачно бъдеще за пчелите поради климатичните промени, които

...
Учени предвиждат мрачно бъдеще за пчелите поради климатичните промени, които
Коментари Харесай

Какво се случва с пчелите? Мрачната прогноза на учените

Учени плануват тъмно бъдеще за пчелите заради климатичните промени, които водят до прегряване на кошерите. Специалистите регистрират стремглавото понижаване на числеността на домашните и дивите пчели на всички континенти, като се изключи Антарктида, където те не съществуват.

"Прегряването на кошерите е една плашеща вероятност, пред която сме изправени ", разяснява Пол Карадона от Северозападния университет в Евънстоун.

Популацията на дивите пчели през последните 5-10 години се е свила с 25-30 % , а на домашните, и то единствено в Съединени американски щати за 2015 година - с 50 %.

 пчели Thinkstock

Сред другите закани, дебнещи тези работливи инсекти, са паразитиращите кърлежи от типа Varroa, разпространяващи вируси, причиняващи деформации в крилете на пчелите.

Не са за подценяване също по този начин пестицидите и загадъчният "синдром на колапса на колониите ".

Екипът на Пол Карадона провел опити с мини кошери и ги сложили в сухите региони на щата Аризона, където били изчезнали и последните рояци диви пчели.

При смяна на температурите в изкуствените "мини-инкубатори " до момента в който личинките растели била установена висока смъртност - 35 % през първата и над 70 % през втората година. Заради високите температури пчелите не могли да изпаднат в зимен сън, стопявали запасите си от мазнини и се събуждали напролет отслабнали.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР