Учени откриха нов отделен коралов риф, разположен недалече от Големия

...
Учени откриха нов отделен коралов риф, разположен недалече от Големия
Коментари Харесай

Край Австралия откриха гигантски коралов риф, по-висок дори от Емпайър стейт билдинг

Учени откриха нов обособен коралов риф, ситуиран недалече от Големия бариерен риф, който се извисява на цели 500 метра – т.е. той е по-висок даже от Емпайър стейт билдинг (443 м) и кулите Петронас в Малайзия (451,9 м).

Това е първото сходно изобретение в района за последните 120 години. То е направено от екип от океанския институт „ Шмит “ благодарение на технология за подводно картографиране. Впоследствие кораловият риф е сниман посредством камерите на робота SuBastian. В момента откривателите са се заели с 12-месечна задача да картографират подводните райони към Австралия.

Гигантският риф, обособен от Големия бариерен риф, само че към момента прикован към океанското дъно, се причислява към няколко други високи рифове в района – в това число този край о-в Рейн (важен хабитат за зелените костенурки).

„ Това ненадейно изобретение е следващото удостоверение, че продължаваме да откриваме незнайни структури и нови типове в нашия океан – споделя Уенди Шмит, съоснователка на океанския институт „ Шмит “. – Открай време знанието ни за нещата, които се крият в океаните,  е лимитирано. Благодарение на нови технологии, изпълняващи функционалността на наши очи, уши и ръце в дълбините, ние можем да изследваме океана по този начин, както в никакъв случай до момента. “

Според откривателите широчината на рифа е към 1,5 км в основата си и в най-високата си точка го разделят към 40 м от повърхността на вода. Първоначалните фотоси демонстрират, че този естествен феномен е дом на редица гъби, морски ветрила и всевъзможни меки корали.

Около структурата са видяни и голям брой коралови рифови риби – от дребни гастеропелециди до сиви рифови акули. Изглежда тя е преизпълнена с живот – ще ни бъдат нужни години, с цел да я изучим изцяло.

Ако проявявате интерес, може да изгледате и това 4-часово видео , което демонстрира пътешествията на SuBastian към новия риф.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР