Учени от Великобритания са демонстрирали, че загубата само на един

...
Учени от Великобритания са демонстрирали, че загубата само на един
Коментари Харесай

Загубата само на един грам мазнина от панкреаса може да излекува диабет тип 2

Учени от Англия са показали, че загубата единствено на един грам мазнини може да е задоволително, с цел да се отстраняват признаците на диабет вид 2 – стига този 1 грам да е от панкреаса.

Вече е известно, че загубата на тегло може да е доста удобно при диабет вид 2 – прогресивно заболяване, при което тялото или не може да създава задоволително инсулин, или става нечувствително към него – само че това е първият случай, в който учени демонстрират от кое място тъкмо би трябвало да се смъкна това тегло, с цел да се усъвършенства положението при хората със болестта.

Изследването проследило 18 участника с вид 2 диабет преди и след процедура по слагане на стомашен байпас. С помощта на свръхчувствителен MRI (магнитен резонанс), учените открили, че диабетиците имали анормално високи равнища на мазнини насъбрани в техния панкреас – инсулин-продуциращия орган в тялото – даже спрямо други затлъстели хора без вид 2 диабет.

Но интервенцията им помогнала да изгорят тази лой, което възстановило равнищата на инсулин до естествените и им разрешило да спрат медикаментите си.

Резултатите демонстрират, че натрупването на непотребни мазнини в панкреаса е особено за диабет вид 2 и по някакъв метод те попречват естествена функционалност на органа и отделянето на нужното количество инсулин (по подобен метод натрупването на мазнини в черния дроб също доста утежнява функционалностите му).

“Когато се отстрани тази непотребна лой, секрецията на инсулин се повишава до естествените равнища, ” изясняват от Университета на Нюкасъл в послание пред медиите. “С други думи, те към този момент са били излекувани от диабета. ”

Това е в действителност удивително изобретение, само че за жалост не е толкоз просто – не можеш просто да загубиш малко тегло тъкмо откъдето искаш.

“Ако попитате какъв брой тегло е нужно да свалите, с цел да се отървете от диабета, отговорът е 1 грам! Но този грам би трябвало да бъде тъкмо от мазнините в панкреаса, ” изяснява водещия създател, Рой Тейлър (Roy Taylor). “По настоящем единствената опция да се реализира това е доста ограничение на приема на калории – без значение дали става дума за диета или за хирургическа интервенция. ”

Особено любопитен е фактът, че учените сравнили резултатите при диабетици с тези при 9 индивида без диабет вид 2, който също се подложили на стомашен байпас. След интервенцията, всички участници изгубили почти едно и също тегло – към 12 % от началното си телесно тегло – само че имало основна разлика в това от кое място тъкмо е свалената лой.

При хората без диабет, които в никакъв случай не са имали нараснали равнища на мазнини в панкреаса си, количеството мазнини в органа се запазило непроменено. Докато участницити с диабет вид 2 изгубили приблизително по към 1,2% от мазнините в органа, което ги доближило до естествените здравословни равнища.

След интервенцията диабетиците спрели медикаментите си, а равнищата на инсулин в организма им се върнали към естественото. “За хората с диабет вид 2, загубата на тегло им разрешава да разкарат непотребната лой от панкреаса си, което възстановява естествените функционалности на органа, ” разяснява Тейлър.

Броят на пациентите обаче е прекомерно дребен, тъй че е належащо резултатите да бъдат повторени и при по-голяма група от доброволци, както и да се правят спомагателни проучвания върху това за какъв брой време след загубата на част от мазнините в панкреаса хората остават без признаци на диабет.

Въпреки това, резултатите са извънредно обещаващи и обезпечават на учените значими хрумвания за това по какъв начин може да се лекува диабет вид 2, който все още визира 9% от популацията на планетата.

“Понижаването на мазнините в панкреаса не е обвързвано просто с общата загуба на тегло. Натрупването на непотребни мазнини в панкреаса не е нещо, което просто може да се случи на някого без значение дали има или няма диабет. Това е характерно за диабет вид 2, ” твърди Тейлър. “Любопитното е, че без значение от сегашното ви телесно тегло или по какъв начин тъкмо го губите, сериозния фактор за излекуването на диабета ви е да загубите този 1 грам лой точно от панкреаса си. ”

Изследването е оповестено в списанието Diabetes Care

Инфо: Science Allert, Offnews.BG

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР