Учени от университета във Вашингтон разработиха първия смартфон, който консумира

...
Учени от университета във Вашингтон разработиха първия смартфон, който консумира
Коментари Харесай

Пробив в технологиите: Смартфон без батерия

Учени от университета във Вашингтон създадоха първия смарт телефон, който употребява толкоз малко електрическа сила, че не му е нужна батерия, а се зарежда от околната среда, оповестява уеб сайтът Хотхардуер.

Екипът на Шиам Голакота е конструирал уред, който по неговите думи харчи " съвсем нулев заряд ", което съставлява същински пробив в тази област.

Новият смарт телефон съумява да оползотвори отдалечено радиовълните, предавани от станция, ситуирана на 10 метра разстояние. Допълнително зареждане апаратът получава от светодиоди, които трансформират в електричество околната светлина. Те са дребни и имат размерите на оризови зърна.

По време на работа иновационният смарт телефон употребява 3,5 микровата електричество и с него могат да се водят диалози на към 20 метра разстояние.

Behold, the first battery-free mobile phone that uses almost no power https://t.co/twdmesJyhG #mobile #smartphone pic.twitter.com/tgzt9cPtnr
— Regional Broadband (@Biz_Broadband) July 8, 2017
В устройството не се употребява обичайният аналогово-дигитален преобразувател на речта. Иновационният детайл тук е впрягането на вибрациите на микрофона или високоговорителя, с цел да се извърши същата задача. След това антената преобразува тези вибрации в радиосигнали и по този метод се употребява оскъдна сила.

Scientists develop battery-free mobile phone which runs on solar power and radio signals https://t.co/p2o4jhLJp0 pic.twitter.com/FfxXnXiFwq
— i newspaper (@theipaper) July 9, 2017
Все отново неналичието на батерия си има цена. За прекосяване от режим на диалект в режим на слушане се натиска особено копче, като при уоки-токитата. По този метод е била осъществена телефонна и скайп връзка.


Разбира се, новото устройство ще измине дълъг път на рационализиране, до момента в който измести сегашните мощни смарт телефони. Но то потвърждава, че тяхната консумация на електрическа сила енергия може да бъде сведена до незначително дребни величини.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР