Учени от Кеймбриджкия университет съобщават, че са открили за първи

...
Учени от Кеймбриджкия университет съобщават, че са открили за първи
Коментари Харесай

Откриха четворна ДНК спирала в човешките клетки

Учени от Кеймбриджкия университет оповестяват, че са разкрили за първи път четворна ДНК серпантина в човешки кафези, написа Би Би Си.

Прочутата " молекула на живота ", която носи генетичния ни код, е известна като " двойна серпантина "   откакто преди 60 години Джеймс Уотсън и Френсис Крик откриват каква е структурата й.

Но в този момент английски учени оповестяват в сп. Nature Chemistry, че " четворната серпантина " също участва в клетките ни и евентуално има връзка с раковите болести. Според тях контролът върху тези структури ще докара до нови способи на битка със болестта.

В продължение на няколко години екипът на доктор Шанкар Баласубраманиан от химическия факултет на Кеймбридж търси четворната версия на ДНК, която учените са основали в лабораторни условия.

Тя е наречена G-квадриплекс. G е гуанин - една от четирите химични групи, известни като нуклеотидни бази, които построяват човешката ДНК (останалите три са цитозин, аденин и тимин). Такава четворна конструкция наподобява се образува там, където гуанинът е в доста по-големи количества.

Такава конструкция е следена по-рано в релативно елементарни микроорганизми, само че за първи път в човешка ДНК.

Учените с началник Джулия Бифи, откривател в лабораторията на Баласубраманиан основават флуоресцентно оцветени антитела, които са особено предопределени да наблюдават и да се свързват с сектори от ДНК, в които се открива четворната конструкция, тъй че да може да се онагледи по кое време и къде пораждат тези структури в границите на клетъчния цикъл. Оказва се, че това се случва в така наречен S-фаза, тъкмо преди клетъчното разделяне.

Според проф. Баласубраманиан, в случай че четворната серпантина взе участие в развиването на някои типове рак, ще бъде допустимо да се основат синтетични молекули, които могат да спрат репликацията й. Той се надява фармацевтичните компании да се стартират изследвания в тази посока.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР