Учени от института Скрипс в Калифорния доказаха ефикасността на нова

...
Учени от института Скрипс в Калифорния доказаха ефикасността на нова
Коментари Харесай

Създадоха ефикасна противоракова ваксина при мишки

Учени от института Скрипс в Калифорния потвърдиха ефикасността на нова ваксина против меланом в опити с мишки, заяви Лента.

В препарат, предопределен за битка с тумори, бе добавено стимулиращото имунитета вещество дипровоцим.

Учените тествали към 100 хиляди химични съединения, които биха могли да усилят ефикасността на химиотерапията при меланом. Това дало опция да бъде намерено вещество - дипровоцим, което се свързва с активиращи клетъчния имунитет белтъци.

В опита бил употребен миши модел на нападателен меланом. Раковите формирания били генномодифицирани за синтез на овалбумин - запасните субстанции в яйчния белтък, които играят роля на пораждащ имунен отговор антиген. Гризачите били разграничени на три групи в сходство с другите типове терапия. Мишките в първата група били инжектирани с овалбумин и препарата анти-PD-L1, тези във втората група - с овалбумин, анти-PD-L1 и дипровоцим, а тези в третата - с овалбумин, анти-PD-L1 и стипца.

Всеки гризач били инжектиран с две дози от препарата с период от седмица сред приема на едната и другата доза. За 54-дневен период оживели всички мишки във втората група и 25 на 100 от мишките в третата група, до момента в който гризачите в първата група умрели.

Успешните проби с мишки не значат, че имунизацията ще е също толкоз ефикасна при тествания с хора. Това би трябвало да бъде потвърдено от последващи тествания.

Резултатите от проучването са оповестени в Proceedings of the National Academy of Sciences.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР