Учени демонстрираха нов процес на принтиране, който може да превърне

...
Учени демонстрираха нов процес на принтиране, който може да превърне
Коментари Харесай

Учени откриха как да направят сгъваеми клавиатури от каквато и да е хартия

Учени демонстрираха нов развой на принтиране, който може да трансформира съвсем всеки един лист хартия или картон във водоустойчива клавиатура, която може да сгънете и приберете в джоба си. Тя даже не се нуждае от акумулатори.

Технологията работи чрез особено покритие, което отблъсква течности и прахуляк. Следствие на това върху хартията могат да бъдат принтирани голям брой електронни схеми – без каквото и да било зацапване или деградация на мастилото сред пластовете.

От другата страна на хартията или картона може да се употребява общоприетоо мастило за маркирането на „ бутоните “. Тези пластове могат да бъдат принтирани в какъвто дизайн си пожелаете – от клавиши за нарастване и понижение на звука до цифрите от 0-9.

Нещо повече – клавиатурата не се нуждае от източник на зареждане. Това е така наречен трибоелектричен наногенератор, който може да се зарежда от докосването на индивида, който борави с него, и от формираната разследване на това механична сила.

„ Това е първият път, в който е демонстрирано самозахранвващо се електронно устройство, основано на хартия – споделя биомедицинския инженер Рамзас Мартинес от университета Пърдю. – Разработихме способ, който прави хартията устойчива на вода, мазнини и прахуляк, като я покрихме с високо флоурирани молекули. Това омнифобно покритие ни разрешава да отпечатваме голям брой пластове от електронни схеми върху хартията, без мастилото да се размазва сред обособените пластове. “

Когато принтираните елементи на хартията се натиснат, те предават сигнали през Bluetooth до друго устройство – да вземем за пример преносим компютър. Така получавате една лека и сгъваема клавиатура, която може да вземете на всички места с вас и да изчистите с лекост при нужда.

Едно сходно устройство е и изключително на ниска цена за произвеждане – единствено 25 цента. Във видеото по-долу можете да видите по какъв начин хартията се употребява за управлението на силата на звука.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР