Участникът в „Биг Брадър 4” Даниел Делчев, по-известен като Александър,

...
Участникът в „Биг Брадър 4” Даниел Делчев, по-известен като Александър,
Коментари Харесай

Сензация: Изчезнал в Дубай герой от „Биг Брадър“ ще вдига най-високия небостъргач у нас

Участникът в „ Биг Брадър 4” Даниел Делчев, по-известен като Александър, още веднъж влезе във фокуса на медиите с грандиозна концепция, написа.

Той желае да построи във Варна най-високата постройка – небостъргач, висок цели 1367 метра. Сградата се споделя „ Хан Тервел “ – по този начин Делчев се надява да напомни, че се навършват 1300 години от спасяването на Европа от Арабския халифат.

Зад идеята застава огромният ни художник и ваятел Ставри Калинов, който ще прави 3D фасадата на небостъргача. В екипа са привлечени още конструкторът на най-високите здания в България – доктор инж. Илия Алашки, и проф. доктор арх. Недялко Бончев, някогашен декан на Архитектурния факултет в УАСГ.

Даниел Делчев стана известен през 2008 година с присъединяване си в „ Биг Брадър 4”. Животът му е низ от невероятни инциденти. Още в риалити формата той описа пред феновете, че желае да открие своя татко, който съгласно негови другари е арабски шейх. През 2017 година, измамен от живеещи в Дубай българи, Даниел подхваща пътешестване до емирството, където каца на летището и часове по-късно следите му се губят.

Изчезването му провокира интернационален скандал.


Приятелите му в България нямат връзка с него и обезпокоени, желаят търсене посредством Министерство на вътрешните работи, а по-късно и посредством Интерпол. След 9 месеца в неопределеност го намират в частен затвор в Дубай, след което го местят в централния затвор в Абу Даби. В началото на август 2018 година Даниел Делчев, брадърът с прякор Шейха, е освободен и се връща в България.

Даниел Делчев даде особено изявление за «Марица», в което описа за премеждията си в Дубай, дали е разкрил татко си и по какъв начин счита да осъществя концепцията си да небостъргача.

- Г-н Делчев, на 14 септември по необикновен метод презентирахте в София концепцията си за небостъргач - върху вратите на движеща се бяла лимузина. Как реагираха на това столичани? Защо тъкмо във Варна планирате повдигането на небостъргача?
- За да бъда по-точен, постройката ще бъде издигната на 20 км южно от Варна. Варна е туристически град и с помощта на тази сграда може да стане привлекателен център с уникалността си.

Идеята на постройката е да притегли вниманието и да разпространява значими исторически обстоятелства в този район и в цяла България! Имам обръщение и то е, че има какво да покажем на света. В исторически проект това са най-старото обработено злато в света, първата солна мина на нашата планета, едни от първите здания в света са точно по нашите земи и още доста други исторически обстоятелства... По-подходящо място за такава постройка в България няма!

Софиянци харесаха моята концепция и бях посрещнат с огромен интерес. Предложиха да дават безплатно имот за подобен план в квартал „ Овча купел “. Появиха се и хора, които предложиха подпомагане, с помощта на което да се получи позволение за такава висока постройка.

- Разкажете ни от къде пристигна тази концепция и каква е концепцията Ви за небостъргача?
- Идеята ми пристигна в Дубай. Последният ден, преди да ме освободят, имах опцията да се разходя с ескорт и видях високите здания в Дубай. Това ми хареса и взех решение, че и в България мога да направя нещо сходно. Основата на постройката е във формата на пентаграм, който към върха прелива в пирамида и на върха се свива до една точка.

- Готов ли е към този момент планът Ви за небостъргача? Кой работи по проектирането, параметрите на постройката? Колко метра ще е висока тя?
- В момента се работи по плана и се разискват нови хрумвания. Планирам планът да бъде приключен до 2 години. Скиците ще са подготвени до края на 2021 и началото на 2022 година.

Екипът се състои от преподавателя от УАСГ и някогашен декан на Архитектурния факултет проф. доктор арх. Недялко Бончев, архитекта и конструктор на най-високите здания в България – доктор инж. Илия Алашки и огромният български художник и ваятел Ставри Калинов.
Сградата ще е висока 1367 м.

- Къде е местоположението, имате ли към този момент имот върху който ще я строите?
- Да, парцелът е явен и е 127 дка. Проектирането се прави за този съответен парцел. Проектантите обмислят разнообразни разновидности, съобразени с геологията и особеностите на терена. Аз имам концепция да се купят още имоти, само че сега няма да публикация точната локация заради бизнес аргументи.

- Как ще стане финансирането на градежа – с ваши капитали или с непознато присъединяване?
- Финансирането е от европейски, китайски и катарски фондове. Представих документите на държавно равнище и още очаквам да получа позволение.

- Защо кръстихте постройката „ Хан Тервел ", каква е връзката й с историческите събития?
- Проектът е отдаден на именитата борба на хан Тервел с арабите при Константинопол през 717 година. Ставри Калинов ще направи 3D възстановка на тази величествена борба на фасадата на небостъргача. С отблъскването на арабския халифат, хан Тервел получава прозвището „ Спасителят на Европа”. Искам да повдигна българския дух и да основа мотиви за горделивост. Такива планове припомнят за славни моменти в нашата история.

Не бива да забравяме, че сме българи. В последните години ние, българите пътуваме доста, заобичахме света, само че като че ли забравихме нашата, българска история.

- Какви са рисковете в строителството на една висока постройка? Знаем че Варна е сеизмичен регион – това не Ви ли тормози?
- Затова работя с най-хубавите експерти в България. Дубай е построен върху пясък, а Япония е мощно сеизмична зона и все пак и на двете места има небостъргачи. В наши дни има напреднали и съвременни градивни технологии и с верни планове ще сбъднем фантазията ми за тази висока постройка. Все отново живеем в 21 век!

- А за какво решихте във всеки ъгъл на имота да има храмове на четирите съществени религии в света - джамия, католически храм, синагога и християнска черква?
- Всъщност, ще бъдат 5, а не 4. Основните религии: православно християнство, будизъм, ислям, юдеизъм, католицизъм. А в средата ще има храм от бял мрамор на Беинса Дуно (Петър Дънов) - новата вяра! Любов и тъждество на всички нации!
Когато бях в Индия ми споделиха: Защо търсите други религии? Вие имате неповторима, всемирна вяра и това е учението на Петър Дънов!

- Българите Ви помнят от присъединяване във "Биг Брадър " преди години. След това четохме и за мистериозното Ви изгубване в Дубай. Какво се случи в действителност тогава?
- Девет месеца бях в Дубай. Отидох там, с цел да диря татко си – това ми беше детска фантазия. Намерих го, само че няма да кажа името му, тъй като е рисково за мен. Стана по този начин, че се срещнах с шефа на персоналната му защита.

След това, нещо е станало, тъй като както преглеждах постройките, пристигнаха униформени и ме арестуваха. Случи се покрай една огромна кула. Изневиделица се изсипаха над 10 джипа с по четири индивида вътре, с военни дрехи. Задържаха ме. Имаше туристи, всевъзможни хора, даже такива, които снимаха с джиесемите си по какъв начин ме задържат. Не ми обясниха нищо. Така започнаха проблемите ми. Те се точеха цели 9 месеца – време, през което претърпях какво ли не. На моменти си мислех, че съм в пъкъла.

Освободи ме един прокурор в Абу Даби, който се оказа мой родственик. Той ми сподели: „ Аз съм от вашата фамилия, ще ти помогна”. Така на 3 август този мъж ми даде паспорта и към този момент можех да пътувам. Обадих се по телефона на моя другар Давид Леви, който ми купи билет и ми го изпрати. Така се прибрах в София. Прокурорът даже не ми постави черен щемпел в паспорта, с цел да мога да пътувам още веднъж в емирствата, в случай че реша. Със зелен щемпел съм.

- А има ли връзка престоят ви в Дубай със сегашната идея за небостъргача?
- Да, има връзка! Това е обръщение към един човек, че аз съм по-велик от него.
Мечтая да направя Варна Дубай на Европа! За тази амбициозна концепция се надявам и на помощ от хората на Варна и покрайнината.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР