Тя уточни, че независимостта на съдебната власт не бива да

...
Тя уточни, че независимостта на съдебната власт не бива да
Коментари Харесай

Наталия Киселова: Нито цацаратурата беше по-добра от гешевтурата, нито сега положението се е подобрило

Тя посочи, че независимостта на правосъдната власт не трябва да бъде извеждана в абсолют: 

" Дейността на правосъдната власт би трябвало да бъде в границите на разбирането за правораздаване ". 

Според нея декларацията на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, в случай че бъде призната, може да е и фиктивен мотив, само че " доста по-голямо съображение в дебата, когато се разисква това, ще бъде това, че има позволено към този момент искане пред Конституционен съд и следва изговаряне:

 

" Доста изходи можем да забележим. Единият, този който е планувал законът, е към Димитров ден да има определен нов основен прокурор, в случай че се резервира съставът на настоящия Висш съдебен съвет. Може да бъде спряна процедурата и да се изчака произнасянето на Конституционен съд, а в това време да бъде изменена Конституцията.

 

Възможно е и нещо друго да измислят във Висш съдебен съвет. Според мен въпреки всичко си дават сметка в какво време живеем и ще забавят темпото, няма да изберат и Борислав Сарафов ще продължи да извършва длъжността основен прокурор ".

 

По думите на Наталия Киселова, в случай че има промени в Конституцията, а по-късно и в Закона за правосъдната власт и избор на нови членове на Висш съдебен съвет, може да се стигне и до началото на 2024 година с краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор.

 

" Нито цацаратурата беше по-добра от гешевтурата, нито в този момент ситуацията се е кой знае какъв брой подобрило. Причината не е единствено в личността, макар че тя ускорява резултата от нормите, а редът, по който се избира.

 

За разлика от ръководителите на висшите съдилища основният прокурор не е пръв измежду равни, а неговият глас може да господства - както в прокурорската гилдия, по този начин и в организационната активност на прокуратурата.

 

Проблемът е по какъв начин да се резервира единната прокуратура, който реализира единната държавна политика, и би трябвало да се подсигурява еднообразно съблюдаване на закона във всички краища на страната. И в това време да няма опция с тази власт да се злоупотребява ", разяснява доцент Киселова.  

 

Мнението на конституционалистът е, че не би трябвало да бъде отстранена длъжността основен прокурор, тази служба би трябвало да подсигурява идентичното и тъкмо използване на законите от прокурорите:

 

" Премахването ѝ може да стане с Велико национално заседание, тъй като ще промени значително структурата на правосъдната власт ". 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР