Турция проведе церемония за първа копка на строителството на третия

...
Турция проведе церемония за първа копка на строителството на третия
Коментари Харесай

Турция и Русия направиха първа копка на трети блок на АЕЦ Аккую

Турция организира гала за първа копка на строителството на третия реактор в първата атомна електроцентрала в страната.

На събитието виртуално участваха турският президент Реджеп Тайип Ердоган и съветският му сътрудник Владимир Путин, оповестява " Сабах ".

Атомната централа " Аккую " бележи още един огромен взаимен енергиен план, който съгласно двамата държавни ръководители символизирал надълбоко партньорство сред Турция и Русия .
 Путин и Ердоган дадоха старт на градежа на АЕЦ
Путин и Ердоган дадоха старт на градежа на АЕЦ " Аккую "

Първата АЕЦ в Турция

" Имахме опцията да забележим резултатите от турско-руския разговор в региона. Ние се ангажираме да напредваме в това съдействие през идващия интервал ", означи Ердоган.

Решението за включване на нуклеарната сила в националната ни енергийна инфраструктура е стратегическа стъпка към сигурността на енергийните доставки, означи турският държавен глава.

" Ще сложим Турция в лигата на страните с нуклеарна сила до 2023 година, 100-годишнината от основаването на нашата република ", акцентира Ердоган, визирайки годината, в която първият блок на централата от общо четири е планувано да стартира да действа.

Изтъквайки, че турско-руският план бележел началото на нова ера , Путин разяснява, че той щял да способства доста за енергийната сигурност на Турция и щял да укрепи в допълнение нейната стопанска система.

През ноември Турция издаде лиценз за градеж на третия блок на централата, който се строи в южната провинция Мерсин.

" Росатом " започва построяването на АЕЦ „ Аккую " в Турция до март 2015 година

Това заяви пред публицисти генералният шеф

Всички останали три блока би трябвало да стартират да работят до края на 2026 година, като в последна сметка общата конфигурирана мощ ще е 4 800 мегавата . Изграждането на втория блок стартира през юни предходната година.

Церемонията за първата копка на четвъртия реактор ще бъде извършена през идната година, увери Ердоган.

След като бъде приключена, се чака централата да създава 35 милиарда киловатчаса електрическа енергия годишно . Общото ползване на електрическа енергия в Турция през предходната година е било към 305 милиарда киловатчаса. По този метод централата ще покрие до 10% от актуалното ползване на електрическа енергия в страната, откакто стартира да работи с цялостен потенциал.

" Оборудваме нашата централа Аккую с най-модерните системи за сигурност, като в същото време обръщаме внимание на нейното сходство със стандартите на Международната организация за атомна сила (МААЕ) ", означи Ердоган.

Ердоган и Путин участваха на церемонията за първа копка на АЕЦ " Аккую " през април 2018 година посредством видеоконференция от столицата Анкара.

През май 2010 година двете страни подписаха междуправителствено съглашение за построяването на централата.

Като базова енергийна мощ, тя ще играе водеща роля за понижаване на зависимостта от импортирани енергийни запаси, изключително природен газ .

Изказвайки се пред депутатите от ръководещата си Партия на справедливостта и развиването (ПСР) в Народното събрание по-рано денем, Ердоган дефинира централата като една от значимите вложения в енергийната област, като съобщи, че някои групи непрекъснато се опълчват на концепцията за създаване на атомни електроцентрали в страната.

" Основното стратегическо измерение на този план е, че той ще разнообрази ресурсите, с цел да отговори на енергийните потребности на Турция. Освен това е доста значимо да бъдеш измежду страните с нуклеарни технологии в света ", добави той.

Общият размер на инвестицията в АЕЦ " Аккую се пресмята на 20 милиарда $ (148,5 милиарда турски лири).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР