Турция може да допусне Финландия до НАТО, но не и

...
Турция може да допусне Финландия до НАТО, но не и
Коментари Харесай

Ердоган: Турция може да пусне Финландия в НАТО, но без Швеция


Турция може да допусне Финландия до НАТО, само че не и Швеция. За това загатна президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган в неделя, заяви Ройтерс. Коментарите му идват дни откакто договарянията за приемане на двете скандинавски страни за членове бяха сложени на пауза.

Среща на върха на ще се организира през юли в литовската столица Вилнюс. Засега Унгария и Турция са единствените две страни, които блокират присъединението на Швеция и Финландия към Блока, за което се изисква единомислещо единодушие на всички страни членки.

В неделя Ердоган се обърна посредством авансово записан видеоклип към младежи в централнозападната провинция Биледжик. В него той загатва, че Турция може да утвърди участието на.

" Швеция ще бъде шокирана, когато дадем друго обръщение за Финландия ", споделя Ердоган.

Освен това той разкритикува отхвърли на Швеция да екстрадира десетки хора, за които се твърди, че са свързани с кюрдски бойни групировки, както и други критици на неговото държавно управление.

По-рано тази седмица Финландия също загатна, че може да се върви към делене на двете кандидатури, в случай че не бъде реализиран прогрес сред Анкара и Стокхолм.

" Ще би трябвало да оценим обстановката, в случай че се окаже, че кандидатурата на Швеция се бави прекомерно дълго време ", съобщи финландският външен министър Пека Хаависто в изявление за локална медия.

До увеличение на се стигна, откакто на 21 януари крайнодесният политик Расмус Палудан възпламени копие на Корана наоколо до турското посолство в Стокхолм. Шведските публични лица осъдиха митингите, само че опазиха законите за независимост на словото в страната.

След започването на войната на Русия в Украйна в края на февруари 2022 година Швеция и Финландия подадоха молба за присъединение към НАТО. С това те сложиха завършек на десетилетията на военно необвързване.

Молбата им би трябвало да бъде утвърдена единомислещо от всички сегашни членове на НАТО, само че Турция и Унгария блокират кандидатурите. И в двете страни настояванията на Турция са ориентирани към кюрдската диаспора там. Страната твърди, че Стокхолм поддържа кюрдски бойци и групировки, които упреква в осъществяване на опита за прелом през 2016 година Швеция също по този начин има по-голяма кюрдска диаспора, съпоставена с Финландия.

В отговор на желанията на Турция в края на ноември 2022 година Швеция утвърди изменение на конституцията, което ѝ разрешава да сътвори по-строги антитерористични закони. Както Швеция, по този начин и Финландия анулираха възбраните за продажба на военно съоръжение на Турция, въведени след военната намеса на Анкара в Сирия през 2019 година Засега обаче сред страните не е доближат консенсус.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР