Турция изпрати един военен транспортен самолет в Сомалия, който откара

...
Турция изпрати един военен транспортен самолет в Сомалия, който откара
Коментари Харесай

Турция изпрати един спасителен самолет в Сомалия

Турция изпрати един боен транспортен аероплан в Сомалия, който откара за незабавна помощ 45 тежко ранени при атентата през вчерашния ден в столицата Могадишу, предадоха международните организации. Самолетът достави лекарства и техника за болничното заведение в града.

Откараните потърпевши бяха настанени в турски лечебни заведения. По данни на сомалийското държавно управление взривеният от терористи камион на контролно-пропусквателен пункт в югозападната част на столицата е предизвикал гибелта на 79 души и е ранил 149. Сред жертвите има двама турски жители. Съобщава се и за ранени турски техници, които са били наоколо. Турция и Катар са огромни вложители в градската инфраструктура на Сомалия и в страната има доста турски експерти. В южната част на Сомалия има турска военна база Кемп-Турксом, където се образоват сомалийски военни.

Президентът на страната Мохамед Абдулахи Мохамед упрекна за съботната бомбена офанзива групировката " Аш-Шабаб ", основана през 2004 година Но нито една терористична група още не е поела отговорност за атенттата.

Българският министър председател Бойко Борисов и външната министърка Екатерина Захариева изпратиха съболезнователни телеграми до премиера на Сомалия Хасан Али Кхаире и външния министър Ахмед Иса Авад. „ Няма опрощение за жестокостта, безсмислието и безчовечността на терористичните дейности, и интернационалната общественост би трябвало да реагира уверено и безкомпромисно при такива прояви “, отбелязва  Борисов. „ Вярвам, че със взаимните старания на интернационалната общественост и на Вашето държавно управление ще реализираме премахване на чудовищните прояви на тероризма, както и на изискванията и аргументите, които го пораждат “, декларира Екатерина Захариева, която е и вицепремиерка.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР