Турският външен министър Мевлют Чавушоглу критикува Швеция и шведските закони

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу критикува Швеция и шведските закони
Коментари Харесай

Чавушоглу критикува Швеция за пропуски в борбата срещу тероризма


Турският външен министър Мевлют Чавушоглу подлага на критика Швеция и шведските закони поради немарливост в битката с тероризма, оповестяват турските медии.

Чавушоглу реагира по отношение на случай от нощес, при който членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) са прожектирали изображения на знамето на терористичната организация и на нейния водач Абдуллах Йоджалан върху фасадите на съществени публични здания в шведската столица Стокхолм, оповестява в. " Хюриет дейли нюз ".

На конференция в Загреб Чавушоглу съобщи, че шведските служби за сигурност са записали случая, макар че членовете на държавното управление в началото не са удостоверили активността на ПКК в Стокхолм.

Дори този случай демонстрира какъв брой Швеция и нейните закони са небрежни в битката против тероризма. ПКК като терористична организация заплашва освен сигурността на Турция, само че и на Швеция. Те вършат всичко допустимо, с цел да попречат на Швеция да се причисли към НАТО, сподели Чавушоглу.

Един опозиционен народен представител в Швеция и ПКК наподобява са взели шведското държавно управление за пленник, уточни турският външен министър, като добави, че по тази причина Турция желае да види съответни стъпки от страна на Швеция в битката против тероризма.

Турция се опълчва на присъединението на Финландия и Швеция към НАТО на съображение, че обезпечават леговище на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), както и заради обстоятелството, че двете страни са спрели износа си на оръжия за Турция през 2019 година

В опит да преодолеят турската опозиция, Финландия и Швеция обявиха, че стягат антитерористичното си законодателство и биха могли да улеснят изискванията за оръжейни продажби на Турция, откакто станат членове на НАТО.

Чавушоглу напомни, че Турция е изложила настояванията си от Швеция и Финландия и двете страни са изпратили в отговор на това писма.

Той акцентира обаче, че тези писма не дават отговор на опасенията на Анкара.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също взе участие в диалозите сред Турция и кандидатките за участие в НАТО Швеция и Финландия.

Чавушоглу заяви, че турският президентски представител Ибрахим Калън и заместник-министърът на външните работи Седат Йонал ще заминат за Брюксел в неделя за разискване на документите, които се договарят сред страните.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР